Ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Και η λίμνη Τσιβλού σαν ένα άλλο νόμισμα έχει και αυτή τις δύο δικές της όψεις. Από τη μία η εντυπωσιακή ομορφιά της και το παραμυθένιο σκηνικό που την περιβάλλει. Και από την άλλη, η «γέννηση» της, που συνοδεύεται από μία καταστροφική κατολίσθηση.
Ήταν το 1913, όταν μετά την κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός. Από αυτή, όμως, την καταστροφή ξεπήδησε η λίμνη Τσιβλού, την οποία, όμως, οι ντόπιοι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη.
Η ομορφιά της, ωστόσο, είναι εντυπωσιακή και πολλοί σήμερα μιλάνε για το μικρό στολίδι της φύσης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, στο νομό Αχαΐας. Η επιφάνεια της φτάνει τα 83 στρέμματα και το βάθος της τα 80 μέτρα, ενώ περιβάλλεται από τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το χωριό που της έδωσε το όνομά της, το χωριό Τσιβλός, χάθηκε εν μέρει μετά την κατολίσθηση.
Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι: Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό- Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που προστατεύεται ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Πηγή