Το δικαστήριο για την διαχείριση εναέριων και πλωτών μέσων καταδίκασε:

-Τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη,
-Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην υπαρχηγό και μετέπειτα αρχηγό του Πυροβεστικού Σώματος,
-Τον Ιωάννη Φωστιέρη πρώην επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Υπόλοιποι ένοχοι κρίθηκαν δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, ενήργησαν ως επικεφαλής της κατάσβεσης δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση των πολιτών.

Για εμπρησμό από αμέλεια κάτοικος του Νταού Πεντέλης, άναψε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα παρά την προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

Το κατηγορητήριο που οδήγησε τους αξιωματικούς στο σκαμνί

Το κατηγορητήριο κόλαφος και καταπέλτης.

Σωτήρης Τερζούδης: «δεν μερίμνησε πρωτίστως, όπως όφειλε, για την προληπτική εναέρια επιτήρηση, για την μεταστάθμευση εναέριων μέσων λόγω καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τρία από τα πλέον αξιόπιστα επιχειρησιακά ελικόπτερα να μη μπορούν να απογειωθούν την κρίσιμη στιγμή».

Βασίλης Ματθαιόπουλος: «ενώ ήταν αρμόδιος για το συντονισμό και τη διαχείριση σε εθνικό επίπεδο των δράσεων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών τους, ενώ γνώριζε ότι υπήρχε δείκτης επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικής «δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης και έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα δεν φρόντισε να υπάρχει επαρκής εναέρια επιτήρηση στην Αττική από τις πρώτες επικίνδυνες από άποψη πυρκαγιών ώρες (…) ούτε εκμεταλλεύτηκε επιχειρησιακά τη νεοσύστατη υπηρεσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones».

Ιωάννης Φωστιέρης: «ενώ γνώριζε ότι η πυρκαγιά στο Καλαμάκι Ισθμού ήταν έρπουσα σε θάμνους και η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη», ζήτησε το ελικόπτερο τύπου S-64 να φύγει από Νταού Πεντέλης και να κατευθυνθεί προς τις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL.

Αυτοί είναι οι 6 πόσο όμως καταδικάστηκαν αυτοί οι 6 που το δικαστήριο έκρινε ενόχους για την αδιανόητη, πρωτοφανή, συγκλονιστική και ανεπανάληπτη τραγωδία;

Μικρές ποινές και εξαγοράσιμες

Οι έξι καταδικασθέντες θα μπορούν από σήμερα να εξαγοράσουν την ποινή τους:

-Σωτήρης Τερζούδης 111 χρόνια αλλά εκτιτέα 5,
-Βασίλης Ματθαιόπουλος, 15 χρόνια αλλά εκτιτέα 5,
-Ιωάννης Φωστιέρης, 111 χρόνια αλλά εκτιτέα 5 χρόνια,
-Νικ. Παναγιωτόπουλος, 111 χρόνια, δηλαδή 5 χρόνια,
-Χαράλαμπος Χιόνης, 111 χρόνια, δηλαδή 5 χρόνια,
-Κων. Αγγελόπουλος, 3 έτη.

Ποινή με ελαφρυντικά για Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη.
Χωρίς ελαφρυντικά για Βασίλη Ματθαιόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Και τώρα οι κατηγορίες όπως ο ίδιος ο εισαγγελεύς της έδρας της απένειμε, άπαντες οι αξιωματικοί κατηγορούνται, ανάλογα με τις υπηρεσιακές θέσεις και αρμοδιότητες ενός εκάστου, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή δια παραλείψεως.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγκριτες δικαστικές πηγές κατηγορούνται πως δεν έκαναν ότι μπορούσε και ήταν δυνατό για τον συντονισμό των μέσων, την απομάκρυνση των πολιτών κτλ

Το παρασκήνιο

Στην δίκη για το Μάτι βρέθηκε και το παρασκήνιο της τραγωδίας με συγκλονιστικές όσο και αδιανόητες αποκαλύψεις, όπως για το πότε εν τέλει έμαθαν πως υπήρχαν νεκροί.

-Εισαγγελέας: Για νεκρούς πότε μάθατε;
-Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.
-Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς.
-Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Και να ήταν μόνο αυτό; Και άλλα πολλά απίστευτα ακούστηκαν στην δίκη του αιώνα που με τις ποινές της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων:

«Κακώς έφυγαν από τα σπίτια τους»! Το Κράτος προσπαθεί να μην αποζημιώσει τους συγγενείς των νεκρών στο Μάτι. «.. υποστηρίζει το Δημόσιο, ότι οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα για τον επικείμενο κίνδυνο πυρκαγιάς προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως ούτε λίγο ούτε πολύ κακώς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού δεν υπήρχε εντολή εκκένωσης…», γράφουν «Τα Νέα».

Για παράδειγμα αυτή η είδηση ήταν μια από αυτές που προκάλεσαν και οργή και αγανάκτηση.


Πηγή