Γνωστή και ως «Το Μπλε Μάτι της Σιβηρίας» η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στη νότια Σιβηρία, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, ενώ το 1996 συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Μιλώντας με αριθμούς μετρά 654 χλμ. μήκος, 74 χλμ. πλάτος και μέγιστο 1.680 μ. βάθος –το πραγματικό της βάθος, μάλιστα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2008 μετά από κατάδυση Ρώσων ερευνητών, καθώς μέχρι τότε θεωρούνταν πολύ μικρότερο–, ενώ στο εσωτερικό της εντοπίζονται 22 νησάκια, με μεγαλύτερο όλων το Ολχόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη περιέχει περίπου πάνω από το ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από το 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η βιοποικιλότητά της είναι αρκετά εντυπωσιακή, καθώς διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα παγκοσμίως.
Υπολογίζονται περισσότερα από 1.000 είδη φυτών, καθώς και 1.500 είδη ζώων, με τη Φώκια της Βαϊκάλης να είναι η μοναδική στο είδος της που κατοικεί σε γλυκά νερά.
Για τους Μογγόλους η λίμνη Βαϊκάλη θεωρείται ως «ιερή θάλασσα», ενώ σύμφωνα με τους ίδιους στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.
Η λίμνη σχεδόν πέντε μήνες το χρόνο παραμένει παγωμένη –το πάχος του πάγου που δημιουργείται αγγίζει μέχρι και τα δύο μέτρα– και οι εικόνες που αντικρίζει όποιος την επισκεφτεί, είναι πραγματικά μοναδικές.