Επιδοτήσεις ρεύματος: Πόσο θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές – Παραδείγματα

Παραδείγματα για τη νέα κλιμακωτή επιδότηση του Οκτωβρίου στους λογαριασμούς του ρεύματος έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια των πρωινών ανακοινώσεων για το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Να θυμίσουμε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κλιμακωτές επιδοτήσεις, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως δήλωσε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Τα παραδείγματα:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ και
 • αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα:

 • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
 • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και
 • αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων επιδοτήσεων στο ρεύμα

Μεγάλοι κερδισμένοι των νέων επιδοτήσεων στο ρεύμα είναι κυρίως όσοι ανήκουν στην πρώτη κλίμακα, όσοι καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση τους και όσοι έχουν ήδη Κοινωνικό Τιμολόγιο. Αντίθετα, οι χαμένοι είναι όσοι καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα. και δεν κάνουν βήματα εξοικονόμησης, οι αγρότες, αλλά και όσοι πολίτες έχουν φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά, την μεγαλύτερη επιδότηση θα λάβουν οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, καθώς θα γίνει απορρόφηση του 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Στους κερδισμένους βρίσκονται επίσης οι καταναλωτές της πρώτης κλίμακας, οι οποίοι έχουν ήδη τις χαμηλότερες καταναλώσεις (έως περίπου 500KWh/μήνα) και θα λάβουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις (436 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Ακολουθούν, τα νοικοκυριά της δεύτερης κλίμακας (από 501 έως 1000 KWh/μήνα) με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όσοι λάβουν επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Στους χαμένους βρίσκονται όσοι ανήκουν στην τρίτη κλίμακα και καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών, εκτός και αν καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση τους, αλλά και τα περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα.

Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους, με επιδότηση «μόλις» 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, για τα οικιακά τιμολόγια και 40 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα για τις επιχειρήσεις, καθώς η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενώ σημαντικά χαμηλότερη θα είναι η επιδότηση για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες. Σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, στην κατηγορία των εμπορικών τιμολογίων βρίσκονται και οι αγρότες, για τους οποίους η επιδότηση θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στους χαμένους ανήκουν και όσοι θα κληθούν να πληρώσουν το νέο ειδικό τέλος που θεσπίζεται για τους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται, πως τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Εμπορικά Τιμολόγια

Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
 • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
 • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

 • Για τα οικιακά τιμολόγια θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.
 • Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα ανέλθει σε 40 ευρώ αν θερμική κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή