Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στη διανοητική και σωματική ανάπτυξη του σώματος.

Με απλά λόγια η ορμόνη του θυρεοειδούς δεν είναι αρκετή, προκαλώντας έτσι αύξηση του σωματικού βάρους, μείωση του μεταβολισμού, δυσκοιλιότητα, αναιμία και πολλές άλλες σημαντικές ανησυχίες για την υγεία. Η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να πραγματοποιηθεί με ορισμένα φάρμακα. Αλλά εκτός από τα φάρμακα μπορείτε να ακολουθήσετε και τις παρακάτω συμβουλές και να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι χρήσιμο στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο μπορεί να είναι επωφελείς για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Μπορείτε να επιλέξετε τα θαλασσινά, τα φύκια, τον μαϊντανό και άλλα λαχανικά της θάλασσας. Τα δευτερεύοντα τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι μανιτάρια, φασόλια, σκόρδο, σουσάμι, αυγά και σπανάκι.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία και η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι ένα από αυτά. Είναι μια πλούσια πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 που είναι ευεργετική στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Επιπλέον, ο λιναρόσπορος περιέχει λινολενικό οξύ που εξομαλύνει τις ανισορροπίες στις ορμόνες στο σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αδένα. Καταναλώστε ένα μείγμα από 1 κουταλάκι σούπας σε σκόνη από λιναρόσπορο με 1 ποτήρι χυμό φρούτου ή γάλα. Σημείωση: Πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά όχι περισσότερο από 2 κουταλιές σπόρους λιναρόσπορου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, καλίου, ψευδαργύρου και πολυφαινολών που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του θυρεοειδούς που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Πιείτε τσάι τζίντζερ δύο ή τρεις φορές την ημέρα με πρόσθετο μέλι.

Βιταμίνες

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών όπως η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αποτελέσει τον κύριο λόγο υποθυρεοειδισμού. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ η βιταμίνη C, με την αντιοξειδωτική της ιδιότητα, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες. Η τακτική λήψη αυτών των βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με τον ποθυρεοειδισμό. Καταναλώνετε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εσπεριδοειδή όπως, τα ψάρια και άλλα πλούσια σε βιταμίνες Β12 τρόφιμα για καλύτερα αποτελέσματα.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό για τη βελτίωση της συνολικής υγείας του θυρεοειδούς αδένα. Λειτουργεί ως καταλύτης για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σελήνιο είναι ο κίτρινος τόνος, τα αυγά, το συκώτι βοδινού κρέατος, το κοτόπουλο, το σπανάκι και τα καρύδια.

Τσουκνίδα

Σύμφωνα με έναν διάσημο γιατρό, η τσουκνίδα, γνωστή και ως τσουκνίδα, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία της νόσου του Hashimoto, μιας κατάστασης που προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Η τσουκνίδα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ορμονών τόσο σε υπολειτουργικά όσο και σε υπερδραστήρια περιστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε κατάσταση υπολειτουργίας του θυρεοειδούς καθώς είναι πλούσια σε ιώδιο.

Κουρκουμάς

Λόγω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητας του κουρκουμά, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Hashimoto, μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα που υπάρχει στο σώμα μας επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Συμβουλές για την πρόληψη του υποθυρεοειδισμού:

Σταματήστε το κάπνισμα

Αποφύγετε την καφεΐνη

Αποφύγετε τρόφιμα όπως το κουνουπίδι, το λάχανο, η σόγια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα γρήγορα τρόφιμα.

Παρακολουθήστε τα προειδοποιητικά σημάδια του υποθυρεοειδισμού.

Σωματική δραστηριότητα

Κάνετε διαλογισμό 5 λεπτών ή εβδομαδιαίο μασάζ για την καταπολέμηση του άγχους

Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Επισκεφθείτε το γιατρό σε τακτική βάση.

Πηγή