Στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό

Φλεγόμενα οδοφράγματα. Κάδοι απορριμμάτων, ξύλα και χαρτόκουτα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στο κέντρο του Παρισιού.

Ένταση και δακρυγόνα και στο εμπορικό κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αύξηση του ορίου ηλικίας έχει δυναμιτίσει το κλίμα στη Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνηση Μπορν να έχει να αντιμετωπίσει διπλό μέτωπο.

Τα σφοδρά επεισόδια στους δρόμους της χώρας και τις προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί από ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών με την στήριξη της Αριστεράς και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ναντ και της Μασσαλίας, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος προσπέρασε την αστυνομία και κατέλαβε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό για περίπου 15 λεπτά. Στην ανατολική πόλη Μπεζανσόν, εκατοντάδες διαδηλωτές άναψαν φωτιά και έκαψαν κάρτες ψηφοφόρων.

«Βουνό» τα σκουπίδια

Την ίδια στιγμή, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι συλλέκτες απορριμμάτων της πρωτεύουσας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, άφησαν περίπου 10.000 τόνους σκουπιδιών στους δρόμους μέχρι και την Παρασκευή.

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να επιβάλλουν την ανατροπή των αλλαγών.

Μάλιστα, για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη εθνική απεργία.


Πηγή