Αν και το αίτημα της συγκεκριμένης διαδήλωσης ήταν άσχετο με το συνταξιοδοτικό, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η οργή που είναι διάχυτη στη χώρα, γρήγορα «έβαλαν φωτιά» στη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με το BBC, η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων σε μια μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στο Sainte-Soline, κατά της κατασκευής μιας δεξαμενής νερού.

Περιπολικά τυλίχτηκαν στις φλόγες και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές, ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις.

Συνολικά, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Sainte-Soline, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 1.000 «δυνητικά βίαιοι ακτιβιστές» συμμετείχαν στη διαδήλωση.

«Μαζί με τις συντάξεις, υπερασπιζόμαστε το νερό»

«Η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς θα ξεσηκωθούμε ταυτόχρονα για να υπερασπιστούμε το νερό» δήλωσαν οι διοργανωτές της πορείας, που συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Bassines non merci» («Όχι στους ταμιευτήρες νερού, ευχαριστούμε»).

Πεδία μάχης οι δρόμοι της Γαλλίας

Την ίδια στιγμή, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η «μητέρα όλων των απεργιών», με τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το συνταξιοδοτικό. Οι δρόμοι της Γαλλίας μετατράπηκαν σε πεδία μάχης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στους 119.000 πολίτες διαδήλωσαν μόνο στο Παρίσι, ενώ ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε το δημαρχείο του Μπορντώ. Τα συνδικάτα έκαναν με τη σειρά τους λόγο για 3,5 εκατ. διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ υποστήριξαν πως 800.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μόνο στο Παρίσι.

Η αστυνομία εκτόξευσε χημικά κατά των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα, την ώρα που οι Αρχές προχώρησαν σε 80 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανυποχώρητος ο Μακρόν

Από την πλευρά τουο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζεται ανυποχώρητος.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Πηγή