Η γέφυρα Τατάρνας ήταν μια μονότοξη γέφυρα στον Αχελώο ποταμό με μεγάλο άνοιγμα που ενωναι δύο νομούς την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία. Η γέφυρα πιθανόν κτίστηκε στα μέσα του 17ο αιώνα από πρωτομαστορες της περιοχής δίπλα ακριβώς από την γέφυρα βρίσκεται η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου ποταμού γνωστή ως Μαρδαχα.
Την ονομασία {Τατάρνας} την πήρε από το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνης.
Επάνω στην γέφυρα της Τατάρνας γράφτηκε μια πολύ σημαντική σελίδα του ξεσηκωμού του 1821, εκεί ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μαζί με τον ηγούμενο του μοναστηριού της Τατάρνας Κυπριανό και του καλόγηρους του μοναστηριού όπου έστησαν ενέδρα σε απόσπασμα Τουρκοαλβανων υπό τον Χασαμπεη Γκέκα και τους εξολόθρευσαν. Από εκεί αρχίζει η μεγάλη επανάσταση του γένους των Ελλήνων κατά των Οθωμανών στην Ρούμελη κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (θεία λειτουργία , επιμνημόσυνη δέηση , κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο χωριό Τριπόταμος Ευρυτανίας {Τατάρνας} στην θέση Λαχανόκηπος).
Με την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών την δεκαετία του 1960 η γέφυρα βυθίστηκε κ σκεπάστηκε από τα νερά της λίμνης. Ακριβώς επάνω κτίστηκε μια νέα υπερσύγχρονη γέφυρα που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου.
Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με την μέθοδο της εν προβολω δομησεως. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1965 κ ολοκληρώθηκε το 1970, έχει κερδίσει η γέφυρα 1ο , 2ο και 4ο παγκόσμιο ρεκόρ για την κατασκευή της.
Μια ιστορική γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Κείμενο – φωτογραφίες- βίντεο: Παντελής Γ. Κούτσικος