Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που θα περάσει μέσα από το Βορειοδυτικό Πέρασμα του Καναδά σχεδιάζεται να αναχωρήσει την Τρίτη στα πλαίσια του αναπτυσσόμενου Αρκτικού τουρισμού που ενισχύεται από την αύξηση των θερμοκρασιών και την υποχώρηση των πάγων.

Το πλοίο Crystal Serenity σχεδιάζεται να αναχωρήσει από το Anchorage της Αλάσκας και να περάσει από τα άγρια βόρεια νερά πριν φτάσει στη Νέα Υόρκη ένα μήνα μετά, σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρία που χειρίζεται το πλοίο, Crystal Cruises.

Η διαδρομή αυτή πρωτο-πραγματοποιήθηκε περισσότερο από έναν αιώνα πριν από τον Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν αλλά οι πάγοι έχουν υποχωρήσει μόλις κατά τα τελευταία χρόνια. Το ταξίδι εγείρει ερωτήματα για την περαιτέρω ανθρώπινη υποβάθμιση μιας περιοχής που έχει πληγεί έντονα από την κλιματική αλλαγή κι όπου η θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η WWF αναγνωρίζει ότι η Crystal Cruises σχεδιάζει αυτό το ταξίδι εδώ και χρόνια και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την επίδρασή του στο περιβάλλον, αλλά η περιοχή δεν έχει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει ένα πιθανό ατύχημα, δήλωσε ο Andrew Dumbrille από τη WWF, ο οποίος ειδικεύεται στην βιώσιμη ναυτιλία.

Το Crystal Serenity μάλλον δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες κρουαζιέρες, δήλωσε ο Michael Byers, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της British Columbia σε Αρκτικές και περιβαλλοντικές σπουδές.

Ο Byers δήλωσε ότι τα πλοία, τα οποία μπορούν να πλεύσουν μόνο λόγω του λιώσιμου των πάγων, έχουν μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα και ένα ατύχημα θα ήταν καταστροφικό για την εύθραυστη κατάσταση της Αρκτικής.

“Εκμεταλλεύονται την κλιματική αλλαγή και προκαλούν ακόμα περισσότερη κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αλλά και μια τρομερή ειρωνία”, δήλωσε.

Η Crystal Cruises δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα για σχολιασμό των δηλώσεων.

Η κρουαζιέρα κοστολογήθηκε σε ένα μίνιμουμ 19.755$ ανά επιβάτη, το οποίο είναι 600$ τη μέρα περισσότερο από τον περσινό μέσο όρο κρουαζιερών που ήταν 168,43$, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης δεδομένων Cruise Market Watch.

H Crystal Cruises δήλωσε ότι το πλοίο έχει 100% πληρότητα και σχεδιάζει άλλη μια κρουαζιέρα για το 2017.

Ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί σε κάποιες Αρκτικές περιοχές. Ο αριθμός διανυκτερεύσεων επισκεπτών στο Αρκτικό αρχιπέλαγος του Svalbard βόρεια της Νορβηγίας έχει φτάσει τις 107.000 το 2013 από τις 24.000 που ήταν το 1993.

Ενώ ο Καναδάς διεκδικεί την κυριαρχία επί του Βορειοδυτικού Περάσματος που περνάει από κάποια τμήματα της χώρας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το αμφισβητούν, αποκαλώντας το σημείο διεθνή πορθμό.

e-nautilia.gr