Το υβρίδιο της πεπονοκέφαλης φάλαινας και του στενόρυγχου δελφινιού κολυμπάει σε πρώτο πλάνο δίπλα σε μια άλλη πεπονοκέφαλη φάλαινα στη Χαβάη.

Oι επιστήμονες αναγνώρισαν ένα ον που πιστεύουν ότι είναι υβρίδιο ανάμεσα σε μία πεπονοκέφαλη φάλαινα κι ένα στενόρυγχο δελφίνι. Οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν με τον πρώτο εντοπισμό του υβριδίου στον ωκεανό ανοικτά της Χαβάης, αλλά –όπως επισημαίνουν– κανείς δεν πρέπει να το αποκαλέσει «φαλαινοδέλφινο».

Η πεπονοκέφαλη φάλαινα μπορεί να αποκαλείται φάλαινα, αλλά στην πραγματικότητα είναι δελφίνι. «Το να το αποκαλέσουμε φαλαινοδέλφινο δεν έχει καμία έννοια», αναφέρει ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Ρόμπιν Μπερντ, ερευνητής βιολόγος με την Cascadia Research Collective. «Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι, αποκαλώντας το είδος αυτό φαλαινοδέλφινο, μπερδεύουμε τα πράγματα περισσότερο από ό,τι είναι».

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ζώο εντοπίστηκε ανοικτά της νήσου Καουάι, τον Αύγουστο του 2017, και όπως φαίνεται πρόκειται για την πρώτη καταγραφή υβριδίου ανάμεσα στα δύο είδη. Επίσης, είναι η τρίτη επιβεβαιωμένη φορά που παρατηρείται ένα υβρίδιο γεννημένο στην ελευθερία ανάμεσα σε είδη της οικογένειας των δελφινιδών.

Ο όρος «φαλαινοδέλφινο» χρησιμοποιήθηκε για ένα υβρίδιο, το οποίο γεννήθηκε το 1985 στο πάρκο Θαλάσσιας Ζωής της Χαβάης από μία ψευδοόρκα και ένα ρινοδέλφινο του Ατλαντικού. Το υβρίδιο, το οποίο ονομάστηκε Κεκαϊμαλού, ζει ακόμα στο πάρκο των θαλάσσιων θηλαστικών, όπου βοηθά τα παιδιά να μάθουν για τη γενετική.

Τα «μαντάτα» για το νέο υβρίδιο που εντοπίστηκε να ζει ελεύθερο κατά τη διάρκεια μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το πολεμικό ναυτικό και στόχευε στην έρευνα των συνεπειών των σόναρ, αποδεικνύει τη «γενετική βιοποικιλία στον ωκεανό», όπως επισημαίνει ο έφορος του πάρκου Θαλάσσιας Ζωής, Τζεφ Παουλόφσκι. «Το ότι γνωρίζουμε ότι η Κεκαϊμαλού έχει ξαδέλφια που ζουν στον ωκεανό είναι κάτι το καταπληκτικό», υπογράμμισε ο Παουλόφσκι.

Αν και κάποιοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί αποκάλεσαν το υβρίδιο νέο είδος, για να είναι αυτό αληθές πρέπει να συμβαίνει μία σειρά πραγμάτων, και να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά τόνισε ο Μπερντ. «Δεν πρόκειται για αυτή την περίπτωση, αν και υπάρχουν παραδείγματα όπου ο υβριδισμός είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιου νέου είδους. Πάντως, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι κινούμαστε προς τη δημιουργία ενός νέου είδους», επισήμανε ο Μπερντ.

Το αρσενικό υβρίδιο μάς παρέχει την ευκαιρία να ψάξουμε και για άλλα. Τα υβρίδια συνήθως εμφανίζονται όταν υπάρχει μείωση του πληθυσμού σε ένα από τα γονεϊκά είδη. Τώρα οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν κατά πόσον όντως υπάρχει μία τέτοια κατάσταση. Ενα πιθανό σενάριο για το πώς εμφανίστηκε το υβρίδιο είναι ότι η πεπονοκέφαλη φάλαινα απομακρύνθηκε από την ομάδα της και κατέληξε να ταξιδεύει με τα στενόρυγχα δελφίνια.


Πηγή