Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που έκανε, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την ποιότητα του νερού κολύμβησης στον Αργοσαρωνικό, έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οκολογικών Ερευνών.

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε πολυσύχναστες παραλίες και σημεία νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε Πόρο, Υδρα, Σπέτσες, Αίγινα και Αγκίστρι.

Οι δειγματοληψίες, όπως σημειώνει το ΠΑΚΟΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, έγινε από την επιστημονική του ομάδα, η οποία αποτελείται από χημικούς, βιολόγους και άλλους επιστήμονες.

Οι δειγματοληψίες σε Υδρα, Πόρο, Σπέτσες έγιναν στις 29 Ιουνίου και σε Αίγινα και Αγκίστρι στις 26 Ιουνίου, όλες τους στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα και κάποιες σε διαφορετικά σημεία μακριά από την ακτή.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 33 μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό, από αντίστοιχα σημεία και σε 10 σημεία ανθρώπινης κατανάλωσης.

Από τις 33 παραλίες οι 16 κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση και οι 17 ακατάλληλες, ενώ από τα 10 σημεία ανθρώπινης κατανάλωσης τα 6 κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και τα 4 πόσιμα.

Οπου «Κ»: Κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση
Οπου «Α»: Ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωσης

Υδρα

Τα σημεία δειγματοληψιών στην Υδρα:

Πόρος

Τα σημεία δειγματοληψιών στον Πόρο:

Σπέτσες

Τα σημεία δειγματοληψιών στις Σπέτσες:Τα σημεία δειγματοληψιών σε Αίγινα, Αγκίστρι:


Το ΠΑΚΟΕ, στη σχετική ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών σημειώνει, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία το μολυσμένο νερό, τα εξής:
«Εάν το νερό, είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης, μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα στον Αργοσαρωνικό αποτελεί μέρος της πανελλήνιας έρευνας που κάνει το ΠΑΚΟΕ από τον Ιούνιο και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.

Πηγή: iefimerida.gr