Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία.

Ο «Αγαμέμνονας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραστάσεις της σεζόν με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Πρωτόπαππα στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου.

Ο θίασος βρίσκεται σε περιοδεία με επόμενο σταθμό στις 31 Αυγούστου το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η παράσταση κερδίζει το κοινό με τις ερμηνείες της, όπου παίζεται, ενώ πολλοί συζητούν τη ριζική αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση, της μέχρι πρόσφατα καστανής Μαρίας Πρωτόπαππα, η οποία για τις ανάγκες του έργου, στέκεται στο πλευρό του Αγαμέμνωνα, με κοντά μαλλιά, ξανθά. «Δεν έχω διαβάσει καμία κριτική ακόμη, όταν τελειώσουν οι παραστάσεις ίσως τις διαβάσω» λέει στο iefimerida η Μαρία Πρωτόπαππα και συμπληρώνει «Τα μαλλιά μου τα έβαψα με δική μου απόφαση, δεν είναι περούκα, όπως πολλοί νομίζουν!»

Αναμφίβολα ο Αγαμέμνωνας είναι μία από τις παραστάσεις της σεζόν και η εμπειρία στην πρεμιέρα της Επιδαύρου ήταν «δυνατή» τόσο για το κοινό όσο και για τους συντελεστές. «Η ένταση των ημερών της Επιδαύρου είναι τόσο καταλυτική που παραμένει η πιο δυνατή εμπειρία μέχρι τώρα για μένα» αναφέρει η Μαρία Πρωτόπαππα.

«Η περιοδεία είναι μια συνεχής προσπάθεια που έχει τη χαρά της συνάντησης με τον κόσμο που μένει εκτός Αθήνας και αγαπά το θέατρο. Τα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός, όπως το θαυμάσιο Κούριο στην Κύπρο, είναι μαγικοί χώροι και έχουν τα μυστικά τους, αλλά χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος για να τα «ξεκλειδώσεις» και να τα αναδείξεις ώστε να αναδείξουν κι αυτά την δουλειά σου. Η φιλοξενία των ανθρώπων σε κάθε περιοχή είναι πραγματικά βοηθητική στο να μπορέσεις σε λίγο χρόνο να προσαρμοστείς και να λειτουργήσεις σε αυτούς τους μοναδικούς χώρους».

«Αγαμέμνων», και πού διαφοροποιείται η παράστασή σας από τους υπόλοιπους «Αγαμέμνονες» που έχουμε δει, κ. Πρωτόπαππα; «Ο σκηνοθέτης μας είχε την πρόθεση να ακουστεί λιτά, χωρίς περιγραφή και πολλά «κόλπα», ο λόγος του Αισχύλου και η μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Σκοπός του ήταν να εμφανίσουμε την σκέψη πίσω από τα λογία. Δεν μπορώ να μιλήσω σαν θεατής γιατί δεν βλέπω απέξω την παράσταση αλλά από μέσα. Χρειάστηκε να επικεντρωθώ στην ατομική μου διαδρομή όπως και ο κάθε ηθοποιός από εμάς. Σημασία έχει για μένα πως όπως και να ανεβαίνουν αυτά τα έργα έχουν πάντα ενδιαφέρον. Έχουν τόσο πολύ υλικό να αναδειχθεί κάθε φορά…».

Ο ρόλος σας; Τι θαυμάζετε στην Κλυταιμήστρα και τι πιθανών σας απωθεί στη γυναίκα αυτή; «Καταλαβαίνω πώς είναι μια γυναίκα που δεν την υπερασπίστηκε κανείς όταν υπέστη το χειρότερο, βασανίστηκε καιρό και τελικά πήρε πρωτοβουλία να αποδώσει μόνη της δικαιοσύνη. Πληρώνει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που την αδίκησε, υποδεικνύοντας πως όταν η κοινωνία δεν υπερασπίζεται τον αδικημένο τότε ξεκινούν νέοι κύκλοι αίματος. Τίποτα νομίζω δεν με απωθεί σε αυτή».

«Υπάρχει διψά για τα αρχαία κείμενα και αγάπη»

Ποια στιγμή κρατάτε από τη φετινή περιοδεία; «Παρατήρησα φέτος στην περιοδεία πως ακόμη και σε χώρους ακατάλληλους λόγω πχ. φασαρίας από έξω την ώρα της παράστασης ή αργοπορημένης προσέλευσης κλπ που για μας τους ηθοποιούς αποτελούν δύσκολες συνθήκες, ο κόσμος που παρακολουθούσε ήταν ήσυχος προσεκτικός και φερόταν κυρίως με κοσμιότητα και σεβασμό για μας και τους συν-θεατές, αξιοπρόσεχτα και περισσότερο από άλλες χρονιές που θυμάμαι. Ένιωσα, λοιπόν, πως υπάρχει διψά για τα αρχαία κείμενα, και αγάπη. Οι Έλληνες δεν κουράζονται να τα βλέπουν ξανά και ξανά, είμαστε περήφανοι για αυτά. Επίσης έχουμε υπέροχα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα που φροντίζουν και τα λειτουργούν άνθρωποι με μεράκι, αφοσίωση κι ανιδιοτέλεια. Είναι συγκινητικό».

«Υπάρχει διψά για τα αρχαία κείμενα, και αγάπη. Οι Έλληνες δεν κουράζονται να τα βλέπουν ξανά και ξανά, είμαστε περήφανοι για αυτά»

Αν δεν είχατε γίνει ηθοποιός, με τι θα είχατε ασχοληθεί κ Πρωτόπαππα; «Όταν είσαι παιδί νομίζεις πως μπορείς να γίνεις τα πάντα, πως έχεις χρόνο για όλα. Τελικά οι αντικειμενικές συνθήκες, η κλίση σου, ο περίγυρός σου, σε φέρνουν κοντά ή σε απομακρύνουν από τα πράγματα. Είμαι μάλλον χαρούμενη με ό,τι κάνω από την άποψη του ότι έχω ασίγαστο ενδιαφέρον και περιέργεια για την υποκριτική και για την ανθρώπινη συμπεριφορά, για τη γλώσσα και για την έκφραση. Για όσα ενδιαφέροντα μου ή ικανότητες που άφησα πίσω, χαίρομαι να βλέπω να εξελίσσονται από άλλους ανθρώπους και να θαυμάζω, να παρακολουθώ και να αισθάνομαι τις εξελίξεις».

Πού θα σας δούμε από τη νέα σεζόν; «Θα επαναληφθεί στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας ο μονόλογος «Εμμα», που αφορά στην παιδική ηλικία της κολομβιανής ζωγράφου Έμμα Ρέγιες, που αγάπησα πολύ! Θα ακολουθήσει ένα έργο σε σκηνοθεσία του αγαπημένου φίλου Γιάννου Περλέγκα».

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος
«Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις

Ενα δυνατό καστ πρωταγωνιστών συμμετέχει στην παράσταση: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

«Αγαμέμνονας» Παρασκευή 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο

H επόμενη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο

Υπόλοιπες στάσεις της περιοδείας

  • 3 Σεπτεμβρίου / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • 5 Σεπτεμβρίου / ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • 6 Σεπτεμβρίου / ΠΑΤΡΑ-ΡΩΜΑΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
  • 7 Σεπτεμβρίου / ΕΛΕΥΣΙΝΑ-ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
  • 18 Σεπτεμβρίου / ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ»
  • 19 Σεπτεμβρίου / ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ»

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:


Πηγή