Καινούργια έργα παρουσιάζει ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι στο Marciano Art Founfation, στο Λος Άντζελες.

Πρωτοκαθεδρία έχει η εγκατάσταση «Ο Κύκλος της Ζωής», μια εκφρασμένη μέσω γλυπτικής τέχνης αντίδραση στην παγκόσμια κρίση του προσφυγικού. Έως σήμερα, η αντίδραση των καλλιτεχνών στο δράμα των προσφύγων εκφραζόταν με αυτοσχέδιες σωσίβιες λέμβους από ελαστικό pvc.

Oπώς αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο «Ο Κύκλος της Ζωής», ο Άι Γουέι Γουέι επανερμηνεύει τη λέμβο, χρησιμοποιώντας κινεζικές τεχνικές για κατασκευή αετών: αντικαθιστά το ελαστικό pvc με μπαμπού.

Γύρω από τη λέμβο, ο Άι Γουέι Γουέι έχει κρεμάσει φιγούρες από μπαμπού και μετάξι. Από το 2015 είχε αρχίσει να φιλοτεχνεί τέτοιες φιγούρες, βασισμένες σε μυθικά όντα από το «Shan Hai Jing», ένα κλασικό έργο της κινεζικής γραμματείας για βουνά και θάλασσες το οποίο χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ.

Τις φιγούρες αυτές ο Άι Γουέι Γουέι τις φιλοτεχνούσε στην πόλη Γουεϊφάνγκ, πόλη με παράδοση στην κατασκευή αετών που έχει τις ρίζες της στη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644).

Μία σύντομη περιήγηση στην έκθεση

Η εγκατάσταση έρχεται σε συνέχεια της επίμονης εμπλοκής του Κινέζου καλλιτέχνη σε θέματα πολιτικής και θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ένα βήμα μετά το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του «Ανθρώπινη Ροή» (2017), στο οποίο αποτυπώνει με τον κινηματογραφικό φακό του την κρίση του προσφυγικού. «Ήμουν ένα προσφυγόπουλο. Ξέρω πώς είναι να ζεις σε προσφυγικό καταυλισμό, με την ανθρωπιά μου να την έχουν κλέψει. Τους πρόσφυγες πρέπει να τους βλέπουμε σαν αναπόσπαστο μέρος της κοινής ανθρωπιάς μας» είχε γράψει, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Marciano Art Foundation έως τις 3 Μαρτίου 2019.


Πηγή