Στους πρόποδες του βουνού των θεών, το όμορφο Λιτόχωρο αποτελεί την πιο συνηθισμένη αφετηρία για την εξερεύνηση του ψηλότερου ορεινού όγκου στην Ελλάδα. Χτισμένη στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, το Λιτόχωρο συνδυάζει εντυπωσιακά βουνό και θάλασσα καθώς από τη μία στέκει από πάνω του ο επιβλητικός Όλυμπος, από την άλλη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η θάλασσα.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Πιερίας, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από την Κατερίνη. Στα ανατολικά βρίσκεται η περιοχή Πλάκα, που εκτείνεται από τη Λεπτοκαρυά μέχρι το λιμάνι της Γρίτσας. Με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και κάμπινγκ αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα «καπετανόσπιτα» στο Λιτόχωρο μαρτυρούν τη σχέση αυτής της ημιορεινής κωμόπολης με τη θάλασσα- στα αξιοθέατά του συμπεριλαμβάνεται και το Ναυτικό Μουσείο. Ο παλιός παραδοσιακός οικισμός εντυπωσιάζει με τα γραφικά σοκάκια του αλλά και τα αιωνόβια πλατάνια.

Αφού περάσει κανείς και τα τελευταία σπίτια της πόλης συναντά το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ενώ ο προφήτης Ηλίας, στην κορυφή λόφου έχει πανοραμική θέα ως τον κάμπο της Πιερίας και το κάστρο του Πλαταμώνα.

Νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου βρίσκεται το ελατόδασος του Αϊ-Γιάννη με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε ένα ξέφωτό του. Στα όρια του οικισμού αξίζει μια επίσκεψη στην περιοχή «Μύλοι», με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά. Καθώς το σημείο αυτό είναι δίπλα στον ποταμό Ενιπέα, μπορεί να αποτελέσει και την αφετηρία για εξερεύνηση στο περίφημο φαράγγι του, περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς. Έχει μήκος δέκα χιλιομέτρων, ξεκινά από υψόμετρο 1100 μέτρων και καταλήγει στη θάλασσα.

ΛΙΤΟΧΩΡΟΛΙΤΟΧΩΡΟΛΙΤΟΧΩΡΟΛΙΤΟΧΩΡΟΛΙΤΟΧΩΡΟΛΙΤΟΧΩΡΟ