Όταν ο Δίας αντίκρισε την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα, την ερωτεύτηκε παράφορα. Την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό ενώ το νησί πήρε το όνομά της Αίγινας. Σύμφωνα με τον ίδιο μύθο, ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες. Η Αίγινα υπήρξε και η πατρίδα του μυθικού ήρωα Αχιλλέα.
Οι ρίζες της Αίγινας όμως φτάνουν πολύ πιο βαθιά στον χρόνο και η αρχαία πόλη της χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας όπου κάποτε έστεκε ο Ναός του Απόλλωνα Δελφινίου. Αναμφίβολα το μνημείο που κυριαρχεί είναι ο ναός της Αφαίας Αθηνάς που χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.
Η Αίγινα υπήρξε και η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας. Άλλωστε, η νεοκλασική αρχιτεκτονική και έντονο το λαϊκό στοιχείο, θυμίζουν πως στο νησί του Σαρωνικού ορκίστηκε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά την επανάσταση.
Βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού Κόλπου, με το Αγκίστρι, τα Μέθανα, την Τροιζήνα και τον Πόρο γύρω της. Και αποτελεί το δεύτερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού. Χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τη θάλασσα, η πρωτεύουσά της βρίσκεται στα δυτικά. Το κατάλευκο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ καΐκια και ψαροταβέρνες συμπληρώνουν γραφικά τα νεοκλασικά και τα μνημεία.
Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Αποκαλείται και νησιωτικός Μυστράς, ενώ είναι σκαρφαλωμένη μακριά από τη θάλασσα, για προστασία από τους πειρατές. Πινελιά που θυμίζει Κυκλάδες είναι η Πέρδικα, το όμορφο λιμανάκι του νησιού, με «θέα» το νησάκι Μονή.
Το νησί είναι και προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού χάρη στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πηγή