Ο Ιταλός σχεδιαστής Brunello Cucinelli αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Εκτός από επιτυχημένος επαγγελματίας θέλησε να επαναφέρει στην αλλοτινή του μαγεία ένα μεσαιωνικό χωριό της Ιταλίας.
Και όχι ένα τυχαίο χωριό. Αλλά το Σολομέο, όπου βρίσκεται η επώνυμη εταιρεία του τα τελευταία 30 χρόνια. Και ο Cucinelli έχει αναλάβει όλη την διαδικασία: αποκατάσταση του τοπίου των 173 στρεμμάτων με δέντρα και λουλούδια, την αναστήλωση μιας εκκλησίας του 12ου αιώνα, το χτίσιμο σχολείων και ενός θεάτρου, αλλά και την διατήρηση του εργοστασίου παραγωγής του.
Την Τρίτη, παρουσίασε το τελευταίο έργο του μεγαλειώδους αυτού project, ένα μνημείο από τραβερτίνη με ορειχάλκινα γράμματα που αναφέρει: «Αφιερωμένο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Από κάτω, αναγράφονται οι πέντε ήπειροι, που υπογραμμίζουν την παγκόσμια φύση του έργου.
Το μνημείο συμπίπτει με την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου του και την 40η επέτειο της εταιρείας Brunello Cucinelli. Το βιβλίο «The Dream of Solomeo» ενσαρκώνει την προσωπική φιλοσοφία του Cucinelli, στην οποία ο ίδιος αναφέρεται ως «ανθρωπιστικός καπιταλισμός». Ο πυρήνας αυτής της φιλοσοφίας, εξηγεί ο σχεδιαστής, είναι πως «είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να πληρώνονται με ελαφρώς καλύτερους μισθούς και να νιώθουν ένα κοινό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύει ότι οι συνήθως περιφρονημένες περιφέρειες των πόλεων μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικούς, ευχάριστους κόμβους – κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα από το τελευταίο του έργο.
«Αφιέρωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια»
Το project του Ιταλού σχεδιαστή Brunello Cucinelli για την αποκατάσταση του Σολομέο στην Ιταλία, είναι ένα μνημείο που απεικονίζει τις αξίες του για «την ομορφιά, την ανθρωπιά και την αλήθεια».
Το εντυπωσιακό θέατρο της πόλης
Όταν ο Cucinelli ήταν παιδί, ήταν εξοργισμένο με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τον πατέρα του, έναν εργάτη εργοστασίου. Ορκίστηκε ότι παρόλο που ήθελε να φτιάξει μια επιτυχημένη επιχείρηση, δεν θα το έκανε ποτέ σε βάρος άλλων. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε σχολεία και ένα θέατρο στο Σολομέο, μεταξύ άλλων, για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο χωριό.
Το τοπίο της Ούμπρια
Ο Cucinelli γράφει στο βιβλίο του: «Μου είπαν κάποτε ότι το να εργάζομαι σε ένα χωριό δεν θα μπορούσε να είναι συμβατό με την ταχύτητας της σύγχρονης ζωής, αλλά αντ’ αυτού η εταιρεία συνέχισε να μεγαλώνει με έναν ευγενή ρυθμό. Σήμερα, είμαι βέβαιος πως το διαδίκτυο είναι η απάντηση στην αντιστροφή της τάσης των ανθρώπων να εγκαταλείπουν τα παλιά χωριά, καθώς μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε σε αυτά τα όμορφα μέρη ελαχιστοποιώντας την ανάγκη μας για ταξίδια».
Οι καρποί της δουλειά του
Το τοπίο του Σολομέο είναι πλούσιο σε πράσινο, αφότου ο Cucinelli αφαίρεσε αρκετά βιομηχανικά κτίριο και η περιοχή γέμισε ξανά με ελιές, λουλούδια και σιτάρι.
Μάλιστα, οι απέραντοι αμπελώνες στο Σολομέο δεν είναι μόνο για επίδειξη – ο Cucinelli σχεδιάζει να πουλήσει φέτος τα πρώτα μπουκάλια κρασιού.
Πηγή