Μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούλιος έκανε ποδαρικό με τη θερμότερη εβδομάδα που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις.

Και οι τάσεις δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί το πιο ζεστό όλων των εποχών, καθώς η κλιματική αλλαγή συνδυάζεται με την επιστροφή του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό.

«Ο πλανήτης μόλις έζησε τη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα» ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

«Ήρθε μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με πρωτοφανείς επιφανειακές θερμοκρασίες στη θάλασσα και ιστορικό χαμηλό στην έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική» ανέφερε ο φορέας του ΟΗΕ.

«Βρισκόμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά και μπορούμε να περιμένουμε την κατάρριψη περισσότερων ρεκόρ καθώς το Ελ Νίνιο εξελίσσεται και φέρνει επιπτώσεις που θα συνεχιστούν το 2024»  προειδοποίησε ο δρ Κρίστοφερ Χιούιτ, διευθυντής κλιματικών υπηρεσιών του WMO.

«Τα νέα είναι ανησυχητικά για τον πλανήτη» τόνισε.

Η θερμότερη μέρα όλων των εποχών

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, στις 7 Ιουλίου η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε 17,24 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών,

Αν το νούμερο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την τέταρτη φορά που το ιστορικό ρεκόρ καταρρίπτεται σε διάστημα λίγων ημερών.

Το παλαιότερο ρεκόρ των 16,92 βαθμών που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016 καταρρίφθηκε πρώτα την Δευτέρα 3 Ιουλίου, μετά την Τρίτη 4 Ιουλίου και ξανά την Πέμπτη 6 Ιουλίου.

Ο περασμένος μήνας ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ανακοίνωσε το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης.

Οι φετινές θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στους ωκεανούς: τον Ιούνιο καταγράφηκε στον Ανατολικό Ατλαντικό «ακραίος θαλάσσιος καύσωνας», ο οποίος τώρα επεκτείνεται στον Ειρηνικό και ανεβάζει την μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Το κύμα ζέστης αναμένεται να ενταθεί λόγω του Ελ Νίνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση μιας θερμής μάζας νερού στον ανατολικό Ειρηνικό.

Ακόμα και η Ανταρκτική, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στη μέση του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, καταγράφει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται ο Ιούλιος μπορεί να αποδειχθεί ακραία ζεστός στο σύνολό του. Σύμφωνα με τον Κάστερ Χάουσταϊν του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, «είναι πιθανό ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος Ιούλιος όλων των εποχών και ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών».

Δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους στο βόρειο ημισφαίριο, τα μέχρι τώρα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι στο σύνολό του θα σημειώσει νέο ρεκόρ ζέστης.

. Και όπως προειδοποίησαν ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η επίπτωση του Ελ Νίνιο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εμφανίζεται συνήθως ένα έτος μετά την εμφάνισή του, κάτι που σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει πιο αισθητή το 2024.
Πηγή