Παλιά αρχοντικά, πέτρινες πλατείες και μία θέα που «κόβει» την ανάσα, συνθέτουν το τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης στη Μακρυνίτσα. Βρίσκεται, στη δυτική πλευρά του Πηλίου και μοιάζει να έχει χτιστεί… κατακόρυφα, καθώς τα σπίτια στα δύο άκρα του οικισμού έχουν υψομετρική διαφορά τουλάχιστον 400 μέτρων!

Λέγεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφτηκε για πρώτη φορά, έμεινε εντυπωσιασμένος από τη θέα, που απλωνόταν στα πόδια του, δίνοντάς της το όνομα «Το μπαλκόνι του Πηλίου». Άλλωστε, από το γραφικό αυτό χωριό, αγναντεύεις την πόλη του Βόλου, αλλά και τον Παγασητικό κόλπο.

Η Μακρυνίτσα είναι ένας δημοφιλής προορισμός όλες τις εποχές, ενώ ξεχωρίζει για το παραδοσιακό της χρώμα και την κλασική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της. Το λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, που χτίστηκε το 1844 κι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Πηλίου.

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η μαρμάρινη πηγή με τις λεοντοκεφαλές. Τα γραφικά καλντερίμια της Μακρινίτσας οδηγούν τον επισκέπτη στις όμορφες γωνιές της, τα παραδοσιακά σπιτάκια της, αλλά και τα επιβλητικά αρχοντικά της.

Στη Μακρυνίτσα γυρίστηκε και η ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Εκεί, στη διάρκεια των γυρισμάτων, η «εθνική σταρ» έμαθε ότι ήταν έγκυος στο γιο της, Γιάννη.

newsbeast.gr


Πηγή