Μία πόλη μπορεί να αποτελέσει αγαπημένο προορισμό ή αφορμή για ταξίδι για πολλούς λόγους. Ο πολιτισμός και η ιστορία της, η γαστρονομία, η διασκέδαση ακόμη και οι επιλογές αγορών που προσφέρει αποτελούν κάποιους από αυτούς.
Ένας λόγος, ωστόσο, που δεν θα σκεφτόντουσαν οι περισσότεροι είναι η αρχιτεκτονική της. Η οποία, μάλιστα, αντανακλά και την γενικότερη «προσωπικότητά» της. Παρακάτω ακολουθούν δέκα πόλεις, που σύμφωνα με το Conde Nast Traveler, αποτελούν πραγματική έμπνευση από αρχιτεκτονικής πλευράς.
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία – Ροκοκό
Η αρχιτεκτονική Ροκοκό έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 18ου αι. διαδεχόμενη το μπαρόκ στυλ. Από τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας η επιβλητική διακόσμηση κτηρίων με λεπτές καμπύλες, αχνά χρώματα και κοσμικά στοιχεία σε ανοιχτές αποχρώσεις.
Το Ροκοκό αναπτύχθηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ χαρακτηριστικό δείγμα της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής αποτελεί το Παλάτι της Αικατερίνης, στην πόλη Πούσκιν, 30 χλμ. από την Αγία Πετρούπολη. Η θερινή κατοικία των ρώσων τσάρων δημιουργήθηκε επί Αικατερίνης Α και επεκτάθηκε από την κόρη της Ελισάβετ.
Ρώμη, Ιταλία – Μπαρόκ
Οι Ρωμαίοι από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστοί ως σπουδαίοι πρωτοπόροι, γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι στη Ρώμη συναντάται σχεδόν κάθε είδους αρχιτεκτονική –ρωμανική, γοτθική, αναγεννησιακή.
Σήμερα, ωστόσο, αυτό που σίγουρα την χαρακτηρίζει δεν είναι άλλο από τη μπαρόκ αρχιτεκτονική του 17 ου αι. με χαρακτηριστικά στοιχεία της τη μεγαλοπρέπεια, την πολυτέλεια αλλά και την αντίθεση μεταξύ του φωτός και των σκιών. Μία επίσκεψη στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και την περίφημη Φοντάνα ντι Τρέβι είναι αρκετή για να πάρετε μια γεύση.
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Σύγχρονη
Αν το σύγχρονο design θα έπρεπε να έχει μία πόλη συνώνυμή του, τότε αυτή θα ήταν σίγουρα το Ντουμπάι. Σπίτι ενός από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο (το Burj al Arab) αλλά και του μοναδικού τεχνητού αρχιπελάγους, έχει εμπνεύσει κορυφαίους αρχιτέκτονες στο είδος.
Η αείμνηστη και πολύ ταλαντούχα Zaha Hadid αλλά και ο Rem Koolhass (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), έχουν βάλει τη δική τους υπογραφή σε κάποια από τα φουτουριστικά κτήρια της πόλης.
Βουδαπέστη, Ουγγαρία – Αρτ Νουβό
Η Αρτ Νουβό αρχιτεκτονική έκανε την εμφάνισή της στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα η πόλη παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη για να θαυμάσει κάποιος τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική.
Καμπύλες φόρμες και σχήματα εμπνευσμένα από την δομή της φύσης και κυρίως τις γραμμές των λουλουδιών και των φυτών γενικότερα, αλλά και χρήση σιδήρου και γυαλιού συναντώνται σε αρκετά κτήρια της Βουδαπέστης όπως το Παλάτι Greshan, το ξενοδοχείο Gellert, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών, ο Ζωολογικός και Βοτανικός κήπο.
Μαϊάμι, Φλόριντα – Αρτ Ντεκό
Η θρυλική περιοχή του Miami Beach διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή κτηρίων αρχιτεκτονικής Αρτ Ντεκό σε ολόκληρο τον κόσμο. Προκειμένου να μετατραπεί, λοιπόν, σε ένα υπερσύγχρονο και πολυτελές τουριστικό θέρετρο κατά την διάρκεια των ‘20s και ‘30s, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν τις συμμετρικές και γεωμετρικές γραμμές, τα φυτικά και ζωικά μοτίβα καθώς και τα παστέλ χρώματα που αντιπροσώπευαν το συγκεκριμένο κίνημα.
Αθήνα – Κλασική
Μια επίσκεψη στην Αθήνα και τα παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικά μνημεία της, είναι αρκετή ώστε ο επισκέπτης της να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα. Με την λιθοδομή εδώ να χρονολογείται από το 400 π.Χ., οι αρχαίοι ναοί στην πόλη συνεχίζουν την πορεία τους στο πέρασμα των αιώνων με πιο χαρακτηριστικούς τον ένα και μοναδικό Παρθενώνα, ένα έργο των σπουδαίων αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη, το Ναό του Ηφαίστου και εκείνον του Ολυμπίου Διός.
Οξφόρδη, Μεγάλη Βρετανία – Γοτθική
Στα κύρια χαρακτηριστικά της γοτθικής αρχιτεκτονικής συγκαταλέγονται οι κάθετες γραμμές, τα ογκώδη κτήρια, τα περίτεχνα διακοσμητικά και η έμφαση που δίνεται σε κάθε λεπτομέρεια, ενώ στα βασικά σύμβολά της οι κυκλικές αψίδες, οι εντυπωσιακοί κίονες, οι επιβλητικοί θόλοι και τα μεγάλα παράθυρα.
Από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής η Οξφόρδη, τα εντυπωσιακά γοτθικά κτήρια τη οποίας ενέπνευσαν τον Άγγλο ποιητή Μάθιου Άρνολντ να τη χαρακτηρίσει ως την πόλη με τους ονειρεμένους πύργους.
Τελ Αβίβ, Ισραήλ – Μπάουχαους
Προσιτά και λειτουργικά κτήρια με καμπύλες γραμμές και χρώματα προσαρμοσμένα στη Μεσόγειο. Η «Λευκή Πόλη» του Τελ Αβίβ, ανακηρυγμένη από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διαθέτει περίπου 4.000 κτήρια διεθνούς στυλ, τα οποία χτίστηκαν ως επί το πλείστον τις δεκαετίες ‘30 και ‘40.
Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εισροή Εβραίων μεταναστών από την Ευρώπη οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν κτήρια που απαντάνε στα βασικά χαρακτηριστικά της Μπάουχαους αρχιτεκτονικής όπως η απλότητα και η χρηστικότητα, οι γεωμετρικές φόρμες και το χρώμα.
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία – Βυζαντινή/ Οθωμανική
Ένα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμού και αρχιτεκτονικής, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει εικόνες με εμφανείς επιρροές από τις δύο κορυφαίες αυτοκρατορίες που την κατέκτησαν. Το πιο λαμπρό παράδειγμα που συνδυάζει βυζαντινή και οθωμανική αρχιτεκτονική ο εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής ναός της Αγίας Σοφίας με το βυζαντινό τρούλο, τα χρωματιστά ψηφιδωτά, τους οθωμανικούς μιναρέδες και την ισλαμική καλλιγραφία.
Φλωρεντία, Ιταλία – Αναγεννησιακή
Σχεδόν όλα τα κτήρια στη Φλωρεντία θυμίζουν στον επισκέπτη της ότι βρίσκεται στη γενέτειρα του κινήματος της Αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο τέλος του 14ου αι. Οι διακοσμημένες μεν, αλλά συμμετρικές και γεωμετρικές δομές (κυρίως κολώνες και θόλοι) και η έμφαση στο ρεαλισμό και την ανθρώπινη μορφή άφησαν πίσω τους τις ακανόνιστες και αυστηρές γραμμές της Μεσαιωνικής περιόδου.
Ο καθεδρικός ναός στη Φλωρεντία αλλά και η Βασιλική της Santa Maria Novella στα πιο αντιπροσωπευτικά κτήρια αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
newsbeast.gr
Πηγή