Με την επιτυχημένη αντιμετώπιση των ιρανικών πυραύλων και drone από το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ να απασχολεί ακόμα την διεθνή κοινότητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Nίκος Δένδιας επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη των «Νέων Σαββατοκύριακο» για διπλό θόλο που θα αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες απειλές από αέρος αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού και αντι-drone θόλου για τις ανάγκες άμυνας της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Δεν δρομολογείται. Ήταν φανερό, δεν χρειαζόταν αυτό από τις εξελίξεις, παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στο Νότιο Καύκασο, το τι συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας, ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορικό θόλο. Δηλαδή ένα συνολικό σύστημα κάλυψης και επίσης έναν anti – drone θόλο. Φανταστείτε το σαν μία εκκλησία, με δύο επάλληλους θόλους».

Στόχος είναι μέχρι το 2030 περίπου η Ελλάδα να έχει έναν γενικό αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό και αντι-drone θόλο ο οποίος θα περιλαμβάνει συστήματα αντίστοιχα με του Ισραήλ.

Ζητούμενο να καλυφθούν σε όλη την επικράτεια οι κίνδυνοι σε μεγάλα, μεσαία και μικρά ύψη αλλά και οι κίνδυνοι που πλέον αποτελούν τα οπλισμένα και μη μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και τα αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι συστοιχίες Πάτριοτ θα αποτελέσουν τον μεγάλο θόλο και μέσα σε αυτόν θα είναι οι κατά τόπους αεράμυνες και άμυνες κατά τον drones με συστήματα όπως οι πύραυλοι Χωκ και πιθανότατα και κάποιο άλλο σύστημα αντίστοιχο του ισραηλινού Μπαράκ ή ενός που θα αναπτυχθεί από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας.

Ολα έτοιμα για τα ΜΟΕ τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ να αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και προγραμματισμένες επισκέψεις Έλληνα Ανώτατου Αξιωματικού στην Ανδριανούπολη και Τούρκου αντίστοιχα στις Φέρες σήμερα και αύριο, αναλυτές σχολίασαν στο MEGA την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που καλούσε επί της ουσίας την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του θαλάσσιου Πάρκου στις Κυκλάδες.

Επί του πεδίου η Τουρκία έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης όλων των νησιών.


Πηγή