Τα Μεστά της Χίου είναι το πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι» της Χίου, ένα μεσαιωνικό χωριό και από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού. Πολλοί χαρακτηρίζουν τα Μεστά, όπως και άλλα χωριά της Χίου, ως έναν λαβύρινθο που κατοικείται. Και πράγματι είναι έτσι…

Πρόκειται για έναν μαγικό λαβύρινθο αποτελούμενο από δρομάκια, στοές, αψίδες και καμάρες που αποτελούν στολίδι για το νησί.

Έχοντας χτιστεί τον Μεσαίωνα, το χωριό ανέπτυξε ένα περίπλοκο αμυντικό σύστημα για να προστατεύεται από τους εχθρούς του και στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν λαβύρινθο από πολυάριθμα στενά σκεπαστά δρομάκια, πολλά από τα οποία οδηγούν σκόπιμα σε αδιέξοδο για την παραπλάνηση εχθρών.

Είναι διαμορφωμένο, ουσιαστικά, σε ένα πενταγωνικό και κλειστό τετράπλευρο σχήμα με δαιδαλώδη εσωτερικά στενά, ενώ τα σπίτια που ήταν χτισμένα από την εξωτερική πλευρά έπαιζαν το ρόλο τείχους.

Έτσι δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω για να μην υπάρχει πρόσβαση και οπτική επαφή με το εσωτερικό.

Τα Μεστά αποτελούν πόλο έλξης τουριστών αφενός για την φυσική ομορφιά της περιοχής, αφετέρου για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που παραπέμπει στο Μεσαίωνα.

Εξάλλου, η αρχιτεκτονική αποτελεί και το βασικό, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και τα πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια που αποκαλούνται «θόλοι» είναι κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με τα άλλα νησιά της Ελλάδας.

Κάθε βήμα στα στενά και στα πέτρινα σοκάκια του χωριού αποτελούν ένα ταξίδι στο χρόνο και το καταλαβαίνει κανείς αμέσως μόλις περάσει μια από τις δύο εισόδους του.

Ο επισκέπτης, κάνοντας βόλτα στο χωριό, θα γνωρίσει επίσης τους πυργίσκους και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες και θα διαπιστώσει πως τα Μεστά είναι ένα ζωντανό χωριό με έντονη την παρουσία του παραδοσιακού στοιχείου.

Πολύ κοντά στο χωριό θα δει κανείς όμορφα φυσικά τοπία και μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Xios2Xios3Xios4Xios6Xios5Xios1