Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (ΚΣ ΝΑΤΟ), ορίστηκε Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης κατά τις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής που έλαβαν χώρα στην Αθήνα.

Ο κ. Λιβανός διαδέχεται στη θέση αυτή την εκλιπούσα Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρο της ΚΣ ΝΑΤΟ, στην οποία η Μόνιμη Επιτροπή απέτισε φόρο τιμής.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΣ ΝΑΤΟ κ. Gerald Connolly, ο κ. Λιβανός δήλωσε σχετικά:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και στο πρόσωπό του όλα τα μέλη της Συνέλευσης για την τιμή που μας έκαναν να έρθουν στην Ελλάδα, φέτος που γιορτάζουμε φέτος και τα 70 χρόνια συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ ως χώρα.
Να τον ευχαριστήσω, ακόμα, εκείνον προσωπικά και τα υπόλοιπα μέλη του Γραφείου της ΚΣ ΝΑΤΟ για την τιμή που μου έκαναν να με ορίσουν Αντιπρόεδρο στην ΚΣ ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος, και αυτό αποτελεί μια δεύτερη τιμή για μένα, τη Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία τιμήσαμε και όλοι μαζί σήμερα στο Κοινοβούλιο.»

Για τις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής, του διοικητικού οργάνου της ΚΣ ΝΑΤΟ, παραβρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα πάνω από 40 βουλευτές των κρατών-μελών. Στη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν, κυρίως, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τα βήματα που καλείται να λάβει η Συμμαχία για να αντιμετωπίσει το ριζικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λιβανός στη Μόνιμη Επιτροπή για το ζήτημα του πολέμου της Ρωσίας τόνισε την ξεκάθαρη στάση της Ελλάδας τόσο στην καταδίκη της ρωσικής παράνομης και απάνθρωπης επιθετικότητας όσο και στην έμπρακτη υποστήριξη της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα καταδίκασε σθεναρά τη ρωσική εισβολή και στηρίζει πλήρως με κάθε μέσο την κυριαρχία της Ουκρανίας, το δικαίωμα στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις συγκεριμένες ενέργειες που έχει προβεί έως σήμερα η Ελλάδα, όπως η απερίφραστη καταδίκη της αναγνώρισης από τη Ρωσία των “λαικών δημοκρατιών” Donetsk και Luhansk, η αποστολή αμυντικού και ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, η απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό με επικεφαλής τον Υπ. Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

Τέλος, στο δείπνο που παρατέθηκε στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής στο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Λιβανός κατά την προσφώνησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε μία φορτισμένη γεωπολιτικά ιστορική στιγμή, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία κλυδωνίζει την καθεστηκυία διεθνής έννομη τάξη, συναντιόμαστε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όπου πριν από 2500 χρόνια γεννήθηκε η Δημοκρατία, υπενθυμίζοντάς μας τον λόγο ύπαρξης της Συμμαχίας μας…. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, βέβαια, πέρα από τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, αναδεικνύει δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον του μικρού-μεγάλου κόσμου μας. Αναδεικνύει δύο αντικρουόμενες ιδεολογίες, της ελευθερίας και του δεσποτισμού. Εμείς όλοι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία…. Η Ελλάδα συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια για ειρήνη και ασφάλεια και τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαίου καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε αναθεωρητική ενέργεια και παραβίαση συνόρων από όπου και εάν προέρχεται, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου αποδεικνύει ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες».

deipno3deipno4deipno5

Screenshot 40 4


Πηγή