Άκρως ασυνήθιστο κύμα ζέστης πλήττει ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες τους δύο πόλους της Γης, με θερμοκρασίες 30-40 βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, παρόλο που στην Ανταρκτική αρχίζει το φθινόπωρο ενώ στην Αρκτική η άνοιξη.

Ειδικοί που παρακολουθούν έκπληκτοι το φαινόμενο εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για τυχαίο καιρικό φαινόμενο και όχι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αν όμως επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να αποδοθεί στην παγκόσμια θέρμανση.

Οι μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών στην Ανταρκτική έσπασαν τα ρεκόρ την Παρασκευή, με τον Σταθμό Κονκόρντια που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.200 μέτρων να μετρά -12,2 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς υψηλότερη για το μέσο όρο αυτή την εποχή. Στον Σταθμό Βοστόκ που βρίσκεται ακόμα ψηλότερα η θερμοκρασία υπό σκιά έφτασε τους -17,7 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για οποιαδήποτε εποχή κατά περίπου 15 βαθμούς, αναφέρει το Associated Press.

H παράκτια Βάση Τέρα Νόβα μέτρησε την επίσης αφύσικη θερμοκρασία των 7 βαθμών πάνω από το μηδέν.

Οι μετρήσεις στην Ανταρκτική κατέλαβαν εξαπίνης στους μετεωρολόγους του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), οι οποίοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στην Αρκτική. Η θερμοκρασία στο βόρειο άκρο του πλανήτη ήταν 30 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μεγάλες εκτάσεις πάγου γύρω από τον Βόρειο Πόλο είχαν φτάσει το σημείο τήξης, κάτι που κανονικά συμβαίνει στα μέσα Μαρτίου, ανέφερε ο Ουόλτ Μέιερ του NSIDC.

Κανονικά «δεν βλέπεις τον βόρειο και τον νότιο πόλο να λιώνουν ταυτόχρονα» σχολίασε.

«Ουάου. Δεν έξω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ανταρκτική» δήλωσε ο Τεντ Σκάμπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από αποστολή στη λευκή ήπειρο.

«Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπεις κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Μάριου Λατσάρα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Ο Λατσάρα παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στο Θόλο C-ii της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπου το θερμόμετρο έδειξε την Κυριακή -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κανονικό για την εποχή επίπεδο είναι -43 βαθμοί.

«Τέτοιες θερμοκρασίες βλέπουμε τον Ιανουάριο, όχι τον Μάρτιο. Τον Ιανουάριο εδώ είναι καλοκαίρι» σχολίασε.

Τόσο ο Λατσάρα όσο και ο Μέιερ εκτίμησαν πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή αν δεν διαπιστωθεί πως δεν εντάσσεται σε μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη τάση.

Η Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι ακραίες θερμοκρασίες αποδίδονται στην εισβολή θερμού αέρα από τον Ατλαντικό.

Στην Ανταρκτική, όπου οι θερμοκρασίες δεν ανεβαίνουν τόσο γρήγορα, με εξαίρεση την εκτεθειμένη Ανταρκτική Χερσόνησο, αεροχείμαρροι έφεραν θερμό και υγρό αέρα από τον Ειρηνικό, ανέφερε ο Μάιερ.

Η Αρκτική στο σύνολό της ήταν την Παρασκευή 3,3 βαθμούς θερμότερη από τον μέσο όρο του διαστήματος 1979-2000, ενώ στην Ανταρτική η θερμοκρασία ήταν 4,8 βαθμούς υψηλότερη σχετικά με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου.

Η άνοδος αυτή σε σχέση με τον μέσο όρο που ήδη ανεβαίνει λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης είναι ασυνήθιστη, τόνισε ο Μέιερ.

Φανταστείτε αν οι ΗΠΑ ήταν σε όλη τους την έκταση 4,8 βαθμούς πάνω από το κανονικό, είπε.


Πηγή