Τι να προσέξετε ώστε η αντιμετώπιση της ζέστης να μην έχει συνέπειες στην στοματική υγεία σας. Ποιες συνήθειες που μας δροσίζουν, δημιουργούν προβλήματα στα δόντια.

Καθώς συνεχίζεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας, το πιθανότερο είναι πως καταναλώνετε κάθε είδους δροσερά ροφήματα για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη. Προσέξτε όμως τις επιλογές που κάνετε, διότι μερικές είναι δίκοπο μαχαίρι: ναι μεν σας δροσίζουν, αλλά ταυτοχρόνως βλάπτουν τα δόντια σας.

Μασάτε παγάκια

Φαινομενικώς είναι μια πολύ καλή ιδέα, διότι τα παγάκια είναι πολύ δροσιστικά και συνήθως αποτελούνται από σκέτο νερό. Όταν, όμως, το θέμα είναι η υγεία των δοντιών, τα δεδομένα αλλάζουν.

Η μάσηση του πάγου, ακόμα κι αν είναι τρίμμα, μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικές ρωγμές στην επιφάνεια των δοντιών. Οι ρωγμές αυτές αφήνουν τα δόντια ευάλωτα σε αιφνίδια συμβάντα (όπως το σπάσιμο), που μόνο ευχάριστα δεν είναι.

Πίνετε πολλά αναψυκτικά

Αν τα αναψυκτικά, ισοτονικά ποτά και γενικότερα τα ροφήματα που πίνετε περιέχουν ζάχαρη, τα βακτήρια του στόματος την χρησιμοποιούν για την παραγωγή οξέων, τα οποία επιτίθενται στην αδαμαντίνη ουσία (είναι η εξωτερική στοιβάδα των δοντιών).

Η αδαμαντίνη ουσία μπορεί να υποστεί διάβρωση και από το ανθρακικό που πολλά αναψυκτικά και ροφήματα περιέχουν σε συνδυασμό με κιτρικό οξύ. Οι κίνδυνοι αυτοί εντείνονται όταν κάποιος πίνει αναψυκτικά με μικρές γουλιές, επί πολλή ώρα.

Προτιμότερο είναι να πίνετε σποραδικά αναψυκτικά και πάντοτε μαζί με το φαγητό. Ύστερα πρέπει να πλένετε τα δόντια σας.

Πίνετε ροφήματα/ποτά με αλκοόλ

Το αλκοόλ διεγείρει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ξηροστομία. Όσοι κάνουν συστηματικά υπερκατανάλωση μπορεί να διαπιστώσουν ότι με τον καιρό μειώνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα τους. Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα δόντια (τερηδόνα) και στα ούλα (ουλίτιδα).

Τα οινοπνευματώδη ροφήματα με ζάχαρη και τα γλυκά κοκτέιλ με αλκοόλ έχουν και τα πρόσθετα μειονεκτήματα που τους προσδίδει η ζάχαρη.

Τρώτε πολλά παγωτά

Τα παγωτά συνήθως έχουν ως κύριο συστατικό (αναγράφεται πρώτο στην ετικέτα) το γάλα. Επομένως είναι πλούσια σε ασβέστιο που είναι ωφέλιμο για τα δόντια. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα περιέχουν και ζάχαρη η οποία τα βλάπτει. Μάλιστα κάποια έχουν ως πρώτο συστατικό το νερό και ως δεύτερο τη ζάχαρη, επομένως δεν περιέχουν πολύ γάλα.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη των παγωτών περιορίζοντας τους δυνητικούς κινδύνους, να τρώτε παγωτό με μέτρο και ύστερα να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Ιδανικά, πρέπει να προτιμάτε παγωτό με πρώτο συστατικό το γάλα, χωρίς ζάχαρη. Αν όμως θέλετε να φάτε πλήρες παγωτό, να προτιμάτε τα πιο απλά είδη, που δεν περιέχουν πρόσθετες πηγές ζάχαρης (π.χ. χωρίς καραμέλα, σοκολάτα κ.λπ.), ούτε και συστατικά που «κολλάνε» στα δόντια (π.χ. καραμέλα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, μπισκότα).

Πίνετε φρουτοποτά

Τα φρουτοποτά και οι χυμοί που αναγράφουν «νέκταρ» κατά κανόνα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Όταν λοιπόν αγοράζετε χυμούς, να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα. Να προτιμάτε όσους αναγράφουν ότι αποτελούνται 100% από χυμό φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Φωτογραφία: iStock



Πηγή