Ούτε έναν κάτοικο δεν έχει πια αυτό το χωριό στην Αχαΐα, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πάτρα, το οποίο τους προηγούμενους αιώνες έσφυζε από ζωή.
Πρόκειται για το χωριό Πηγή (Ζουμπάτα) Αχαΐας το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 915 μέτρων στο Παναχαϊκό όρος της Πάτρας κι ανήκει στο δήμο Πατρέων.
Η Πηγή κατά τη βενετική απογραφή του 1700 είχε 388 κατοίκους και στην πρώτη ελληνική απογραφή του 1828 είχε 51 οικογένειες.
Ο πληθυσμός έμεινε σταθερός για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο στη απογραφή του 1889 αποδείχτηκε πως πλέον είχαν μείνει περίπου 88 μόνιμοι κάτοικοι στο χωριό.
Ερχόμενοι στον 21ο αιώνα, το χωριό πλέον έχει ερημώσει καθώς τόσο από την απογραφή του 2001 όσο και αυτή του 2011 δεν καταγράφηκε κανένας μόνιμος κάτοικος.
Είχε περάσει από εκεί ο «Γέρος του Μοριά»
Η «Πηγή» ήταν η πατρίδα του προδότη της Επανάστασης 1821 Νενέκουτου οπλαρχηγού Σαγιά και του μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου.
Από το χωριό είχε περάσει μάλιστα το 1829 και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να καταδιώξει το φαινόμενο της ληστείας στην περιοχή.
Ποια είναι τα Ζουμπατοχώρια
Από το όνομα «Ζουμπάτα» έχουν ονομαστεί όλα τα γειτονικά χωριά ως Ζουμπατοχώρια, δηλ. οικισμοί με αρβανίτικους πληθυσμούς οι οποίοι ασχολούνταν ως επί το πλείστον με τη κτηνοτροφία.
Στα Ζουμπατοχώρια θεωρούνται το δυτικό τμήμα της περιοχής της Ρακίτας, το Άνω Μαζαράκι, τα Άνω Θωμαίικα, ο Οβρυόκαμπος, η Γκούρα, το (Άνω) Γολέμι, τα Βεταίικα, τα Κουναβαίικα, το παλιό Γκέρμπεσι, η Σάπια Βρύση, ενώ ο γεωγραφικός όρος «Ζουμπάτα» εκτείνεται πέρα από τα «Ζουμπατοχώρια» και σε περιοχές όπως το Δέντρο Γιαννιά, οι Πουρνάρες και όλα τα γύρω βουνά του Παναχαϊκού π.χ. το βουνό Βίδοβα, το βουνό Καυκαριά κ.λπ.
Πληθυσμοί από τα Ζουμπατοχώρια στα μέσα του 19ου αι. μετανάστευσαν στα πεδινά της δυτικής Αχαΐας και έφτιαξαν νέους μόνιμους οικισμούς, χωριά όπως η Λακκόπετρα, το Λιμνοχώρι, η Παραλίμνη κ.λπ.
Πηγή: thebest.gr
Πηγή