Οι κωδικοί SOS που πρέπει να τσεκάρετε και ο τρόπος που γίνονται οι αλλαγές
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 4,5 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ήδη στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της Εφορίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισε η υπόθεσή τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις λαθών, κενών ή παραλείψεων στην αρχική δήλωση, είτε από τους ίδιους είτε από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες που «φουσκώνουν» το ποσό του φόρου ή οδηγούν σε περιπέτειες με την Εφορία.
Για αυτό θα πρέπει να ελέγξουν κωδικό προς κωδικό τα στοιχεία για τις δαπάνες, τα εισοδήματα, τα τεκμήρια, τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό, για να διασφαλίσουν ότι ανταποκρίνονται στο πραγματικό οικονομικό τους προφίλ.
Όσοι, λοιπόν, εκ των υστέρων εντοπίσουν προβλήματα έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με την περίπτωση, να προχωρήσουν σε διορθώσεις, συμπληρώσεις, ακόμα και διαγραφές στους κωδικούς, με την υποβολή νέας τροποιητικής φορολογικής δήλωσης έως τις 26 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία για τις αρχικές δηλώσεις, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, μόλις επιλέξουν την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή τους, αλλά μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλαν αρχικά, στα οποία διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις.
Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση και ο λογαριασμός θα ακυρωθεί.
Με τα νέα στοιχεία θα γίνει νέα εκκαθάριση, και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά, περιουσιακά ή τεκμαρτά δεδομένα.
Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στο λογαριασμό του φορολογουμένου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr, θα αναγράφονται τόσο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης όσο και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.
Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τις 26 Ιουλίου 2024, ο φορολογούμενος γλιτώνει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ, ενώ δεν κινδυνεύει με πρόστιμα, ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.
Επίσης, με βάση το νόμο δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης, π.χ. σε περίπτωση που διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογουμένου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογουμένου.
Τα λάθη που κοστίζουν ακριβά
Από την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και από τα φετινά δεδομένα προκύπτει ότι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις με λάθη, κενά και παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που οδηγούν σε δυσάρεστες φορο-εκπλήξεις, είναι:
- Φορολογούμενος αγόρασε αυτοκίνητο το 2023, αλλά ξέχασε να δηλώσει το ποσό από την πώληση του παλαιού του αυτοκινήτου συμπληρώνοντας τον κωδικό 781-782 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1, προκειμένου να περιορίσει ή να «σβήσει» το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με έξτρα φόρο.
- Φορολογούμενος απέκτησε ακίνητο το 2023 και δεν ανέγραψε στους κωδικούς 787-788 ποσό από ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών για να ακυρώσει το τεκμήριο και να αποφύγει πρόσθετη επιβάρυνση
- Φορολογούμενος που πέρσι φιλοξενήθηκε σε συγγενικό σπίτι, αντί να συμπληρώσει την ένδειξη «Φιλοξενία» στον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1, δήλωσε ότι κατοικεί σε δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία, με αποτέλεσμα η Εφορία να του χρεώσει τεκμήριο για την κατοικία
- Φορολογούμενος δεν τσέκαρε το προσυμπληρωμένο κωδικό με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις όπου το αναγραφόμενο ποσό δεν κάλυπτε το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, και έτσι του επιβλήθηκε πέναλτι 22% επί της διαφοράς, ενώ μπορούσε να παρέμβει στον ανοιχτό κωδικό και να μηδενίσει το έλλειμμα
- Φορολογούμενος δεν ήλεγξε τα στοιχεία για την οικογενειακή του κατάσταση, και λόγω λάθους του συστήματος δεν εμφανίσθηκαν στη δήλωση τα στοιχεία του παιδιού του, με αποτέλεσμα να χάσει την έκπτωση φόρου
Τα… σκοτεινά σημεία
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με φοροτεχνικούς και λογιστές, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις φορολογικές δηλώσεις καταγράφονται οι ακόλουθες εμπλοκές:
- Συνταξιούχοι και μακροχρόνιοι άνεργοι που έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση το 2023, καθώς και αστυνομικοί με εκλογική αποζημίωση, δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Το ίδιο ισχύει και για συνταξιούχους με αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο.
- Εκκρεμεί από τη ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.
- Πολλοί αγρότες φορολογούνται με τον τεκμαρτό τρόπο, λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
- Για επιτηδευματία που είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων, το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα λανθασμένη εκκαθάριση
- Λάθη σε τόκους καταθέσεων και δανείων
- Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν εμφανίζονται στο Ε1.
- Για τους φορολογούμενους χωρίς IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου
- Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την Απογραφή.
Επίσης προβλήματα εντοπίζονται και στις αυτόματες φορο-δηλώσεις, όπως λάθη σε κύριες κατοικίες και σε καταβλητέα ενοίκια, κενά σε κωδικούς που αφορούν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων μέσα στο 2023, και αναπηρίες, καθώς και «μπλοκάρισμα» της δήλωσης από τέκνο με εισόδημα όταν η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα.
Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.