Η Ιωάννα Γκελεστάθη, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΝΔ, αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα, είπε πως υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα αλλά όχι σε όλα.

«Το αφήγημα δεν είναι πως έχουμε πατάξει την ακρίβεια αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε, το έχουμε μερικώς αντιμετωπίσει αλλά μπορούμε και άλλο. Πράγματι σε κάποια είδη είμαστε ακριβή αλλά υπάρχουν και άλλα προϊόντα που είμαστε σε καλύτερες θέσεις. Προφανώς υπάρχει πρόβλημα σε αυτά τα προϊόντα(γάλα, αυγά). Τον Μάιο δείκτης πληθωρισμού τροφίμων για την Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό».

«Για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων την εφαρμόσαμε και το 22’ ενώ για το 23’ που ήταν προαιρετική, περίμενα και τελικά το κάναμε. Κάθε πεδίο στο οποίο κινούμαστε πρέπει να το κάνουμε με ένα  τρόπο σταθμισμένο».

Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μία σειρά μέτρων και αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα είναι να κρατήσει χαμηλό τον καφέ το χέρι.

«Η δική μας πρόταση είναι απόλυτα κοστολογημένη και κατασυκοφαντήθηκε. Δεν υπήρχε επαρκής χρόνος να αναλυθεί το πρόγραμμα. Αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε στο πρώτο 4μηνο από την φορολόγηση 2.4 δισ. παραπάνω φόρους από ότι υπολογίζαμε. Όλα αυτά η κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει να τα ρίξει στην αγορά; Η αγοραστική μας δύναμη είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη. Ο κόσμος δεν έδωσε το μήνυμα για την ανατροπή και αυτό θα επιδιώξουμε. Να πείσουμε τον κόσμο».

Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είπε πως η ακρίβεια είναι μία επίμονη παθογένεια που η κυβέρνηση χρειάστηκε καιρό για να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα.

«Εδώ και χρόνια ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να πει την λέξη αισχροκέρδεια και τώρα έρχεται και τα κάνει με μεγάλη καθυστέρηση. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχουν διάθεση σύγκρουσης με τα συμφέροντα και διάθεση φορολογικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να δίνεις κουπόνια και την ίδια ώρα να έχεις υπερκέρδη που φορολογείς σποραδικά, μόνο στα διυλιστήρια κι όχι στις τράπεζες. Όλα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη να έχουμε μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Εμείς δεν χάσαμε, αλλά αυξήσαμε το ποσοστό μας».

Σε σχέση με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και την ενδεχόμενη αλλαγή προέδρου, είπε:

«Η αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές δεν βοήθησε. Την άλλη Κυριακή πρέπει να μπορέσουμε μνα συμφωνήσουμε όλοι σε μία παράταξη ισχυρή που να έχει ρόλο στον ευρύ διάλογοι για την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση του προέδρου. Το κλίμα ήταν καλό στο Πολιτικό Συμβούλιο και όλοι νοιαζόμαστε για αυτόν τον χώρο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την αλλαγή προσώπων σα να είναι καλλιστεία αλλά πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά. Έκπληξη δυσάρεστη θα είναι για εμένα να συζητήσουμε και να στο τέλος να  συνεχίσουμε τις αντιπαραθέσεις».

Η Ιωάννα Γκελεστάθη απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είπε πως όλα τα δημοσιεύματα θα διαψευστούν.

«Αντιλαμβάνομαι πως ενδεχομένως κάποια σημεία του νομοθετήματος μας για τους ελεύθερους επαγγελματίες να διορθωθούν γιατί υπάρχουν αδικίες αλλά συζητώντας και με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες όλοι παραδεχόμαστε πως δεν  είναι δυνατόν ένας δικηγόρος 10 χρόνια να δηλώνει λογιότερα από έναν ανειδίκευτο εργάτη. Η ρύθμιση εισάγει μία δικαιοσύνη και μία κοινή λογική».

Ο Πέτρος Παππάς ανέφερε πως πρέπει τα οικονομικά των κομμάτων να είναι στη διαφάνεια. Μίλησε και για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ότι κάποιος βουλευτής επιλέγει να μην έχει κάποιον συνεργάτη δεν έχει καμία σχέση με τον  ΣΥΡΙΖΑ. Προχωρούμε μπροστά και ασχολούμαστε με τα σοβαρά».

Ο Δημήτρης Μάντζος είπε με τη σειρά του για την κεντροαριστερά πως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Πρέπει να γίνει πάνω σε αξίες και προτάσεις. Δεν μπορεί να είναι απλώς συγκολλήσεις κορυφής.


Πηγή