Μηχανισμό ελέγχου προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι εκπτώσεις που γίνονται στα προϊόντα κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων είναι πραγματικές και όχι πλασματικές δημιουργεί το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Ορίζουμε έναν τρόπο υπολογισμού των εκπτώσεων που δεν επιτρέπει τεχνάσματα τα οποία έκαναν κάποιοι επιτήδειοι για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Περιγράφοντας το φαινόμενο που παρατηρείται, όταν ορισμένες επιχειρήσεις προχωρούν σε αύξηση τιμών λίγες μέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων για να τις «μειώσουν» μόλις ξεκινήσει η εκπτωτική περίοδος, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε:
«Από αυτή την εκπτωτική περίοδο ως τιμή αναφοράς, δεν λαμβάνεται η τιμή μια ημέρα πριν όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά η χαμηλότερη των τελευταίων 30 ημερών. Αποκλείουμε την πιθανότητα να μπορεί κάποιος να παραπλανήσει τους καταναλωτές με τεχνητή διόγκωση των τιμών».
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις οι οποίες στους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ εντοπίζονται να παρανομούν, το πρόστιμο θα φτάνει έως το 4% του τζίρου της επιχείρησης.
Η νέα πλατφόρμα
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία μία νέα πλατφόρμα στην οποία κάθε καταναλωτής ο οποίος θεωρεί ότι πέφτει θύμα παραπλάνησης, μπορεί να κάνει καταγγελία.
Στη νέα πλατφόρμα «kataggelies.mindev.gov.gr» ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει 5 κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών προκειμένου υποβάλλει την καταγγελία του.
- τρόφιμα
- προϊόντα εκτός τροφίμων
- καλλυντικά, φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βρεφικές τροφές, ιατρικά βοηθήματα
- καύσιμα
- ηλεκτρική ενέργεια- φυσικό αέριο
«Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού θα συμβάλλουμε με τις πραγματικές εκπτώσεις στον έλεγχο του πληθωρισμού το επόμενο δίμηνο» τόνισε κ. Γεωργιάδης.
Επεσήμανε ότι ο νέος μηχανισμός ελέγχου που δημιουργείται «θα συμβάλει στο χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων» συμπληρώνοντας πως αποτελεί ανοίγει μία «νέα σελίδα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις εκπτώσεις στην Ελλάδα».
Πηγή