Όταν το τηλέφωνό σας αρχίζει να «διαμαρτύρεται» ότι η μπαταρία του είναι χαμηλή, τότε μάλλον πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν το συνδέσετε στον υπολογιστή σας κι όχι σε κάποια πρίζα για να το φορτίσετε.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας προειδοποιούν ότι η σύνδεση με τον υπολογιστή είναι μια απλή πράξη που όμως θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τα προσωπικά σας δεδομένα στους χάκερς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Kaspersky Lab0, συνδέοντας ένα iPhone ή ένα Android σε έναν υπολογιστή, έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πολλών δεδομένων από τη μια συσκευή στην άλλη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το όνομα του τηλεφώνου, τον κατασκευαστή, τον τύπο της συσκευής, το σειριακό αριθμό, πληροφορίες του λειτουργικού συστήματος και του συστήματος αρχείων. Η ποσότητα των δεδομένων που αποστέλλεται ποικίλλει ανάλογα με τη συσκευή, αλλά κάθε κινητό μεταφέρει το ίδιο βασικό σύνολο πληροφοριών όπως το όνομα της συσκευής, τον κατασκευαστή και τον σειριακό αριθμό.

Κι ενώ αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται εντελώς ακίνδυνες, είναι αρκετές για έναν χάκερ για να «σπάσει» ένα smartphone και να πάρει τον έλεγχο, σύμφωνα με το Kaspersky. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές για να δουν πόσο εύκολο είναι να υποκλαπούν πληροφορίες και τελικά όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Mirror δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Οι χάκερς βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τη δήθεν ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων και να αποκτούν πρόσβαση σε όσα στοιχεία θέλουν, χωρίς να το γνωρίζει βέβαια ο χρήστης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν αφενός να προτιμάται η φόρτιση από κανονικές πρίζες, αφετέρου να χρησιμοποιούνται μόνο αξιόπιστες συσκευές USB για τη φόρτιση μέσω υπολογιστή. Βασική είναι επίσης η εγκατάσταση κάποιου είδους λογισμικού προστασίας από ιούς που είναι ικανό να ανιχνεύσει malware.

 

newsbeast.gr