Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος προσέφυγαν την Τρίτη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγνωρίσει ως «πράσινη επένδυση» την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, ενώ η Greenpeace κατέθεσε ξεχωριστή αγωγή και για την πυρηνική ενέργεια.

Οι οργανώσεις WWF, ClientEarth, Transport & Environment (T&E) και η γερμανική οργάνωση BUND κατέθεσαν αγωγή κατά της άρνησης των Βρυξελλών να απαλειφθεί το αέριο από την λεγόμενη ταξινόμηση βιώσιμης χρηματοδότησης.

Το απόφαση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2022 και υιοθετήθηκε έξι μήνες αργότερα ορίζει κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των βιώσιμων επενδύσεων με στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε έργα που μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα.

Το κείμενο περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς φυσικού αερίου στις επενδύσεις που μπορούν να επωφεληθούν πράσινης χρηματοδότησης, υπό όρους και προσωρινά.

Όμως «το ορυκτό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας υψηλού περιεχομένου σε άνθρακα όταν καίγεται (…) Η εξαγωγή και η μεταφορά του προκαλούν επίσης απελευθέρωση μεθανίου», επισήμαναν με κοινή ανακοίνωση οι τέσσερις ΜΚΟ.

«Είναι παράλογο όσο και παράνομο, υπονομεύει θεμελιωδώς την αξιοπιστία της κλιματικής δράσης της ΕΕ. Το αέριο δεν είναι ούτε καθαρό, ούτε φθηνό, ούτε σίγουρη πηγή ενέργειας» εκτιμούν, τονίζοντας τον κίνδυνο «να επιδεινωθεί η εξάρτηση της ΕΕ» από εισαγόμενα και ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Η ταξινόμηση αντιβαίνει στις «υποχρεώσεις της συμφωνίας του Παρισιού» για το κλίμα και «στις πολιτικές (δημόσιων) χρηματοπιστωτικών θεσμών» όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέφεραν οι οργανώσεις, εκφράζοντας φόβους ότι το κείμενο θα «διοχετεύει επιπλέον επενδύσεις» στο αέριο σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών.

Η Greenpeace κατέθεσε επίσης ξεχωριστή προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της συμπερίληψης του αερίου αλλά και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων, καταγγέλλοντας ότι η νέα πολιτική απειλεί να «εκτρέψει τις πράσινες χρηματοδοτήσεις από τους σκοπούς τους».

«Η συμπερίληψη των πυρηνικών δραστηριοτήτων προκαλεί σημαντικές βλάβες στο περιβάλλον, κάτι που απαγορεύεται ρητά» από τη νομοθεσία την οποία η Επιτροπή υποτίθεται ότι θα μετέφραζε με αυτή την ταξινόμηση, υποστηρίζει η Ρόντα Βερχέβεν, δικηγόρος της Greenpeace.

Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην «πράσινη ταξινόμηση» είχε διχάσει τους «27 της ΕΕ,. προκαλώντας τις αντιδράσεις της Γερμανίας αλλά και της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, οι οποίες επίσης προσέφυγαν στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP



Πηγή