Σχεδόν 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου βρίσκεται το πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο της περιοχής κι ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά μοναστήρια της χώρας. Είναι η επιβλητική Μονή Προυσού, χτισμένη σε ένα άγριας ομορφιάς τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρημνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού.
Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση το όνομα της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας.
Η διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη Μονή είναι συναρπαστική όπως είναι και το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εκεί. Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν ενώ αμέσως νιώθει κανείς εκεί γαλήνη και ηρεμία. Το τοπίο εκεί είναι υπερβολικά απότομο με τεράστιους γκρεμούς που οδηγούν αναγκαστικά ψηλά το βλέμμα.
Έξω από τη Μονή θα δει κανείς δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, τους «πύργους του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754. Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 και τότε καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας.
Εκεί θεραπεύτηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης
Η Παναγία λέγεται πως θεράπευσε τον φυματικό Γεώργιο Καραϊσκάκη και αυτός για να την ευχαριστήσει, έντυσε τη θαυματουργή εικόνα με χρυσό. Η Μονή Προυσού ήταν το καταφύγιο του μεγάλου αγωνιστή του ’21, ενώ σε αυτήν φιλοξενήθηκαν και άλλοι αγωνιστές της επανάστασης, όπως ο Μπότσαρης, ενώ κατά καιρούς έβρισκαν καταφύγιο ασθενείς και διαβάτες.
Στο μουσείο της Μονής εκτίθεται το σπαθί, το όπλο του και το χαρακτηριστικό φέσι του Καραϊσκάκη. Στην Προυσιώτισσα θα δεις στον βράχο πάνω από το παρεκκλήσι επτά πατημασιές διαφορετικού μεγέθους και χρώματος. Είναι, λένε, τα βήματα της Παναγίας η οποία ανέβηκε τον βράχο για να πάει στη σπηλιά που βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι.