Την ώρα που οι φόβοι από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξαπλώνονται σαν «ιός» σε Αμερική και Ευρώπη, ο Τζο Μπάιντεν από την μία καθησυχάζει και από την άλλη ξεκαθαρίζει πως οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν.

«Οι Αμερικάνοι μπορεί να είναι σίγουροι πως το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Καμία απώλεια και είναι σημαντικό αυτό. Καμία απώλεια δεν θα βαρύνει τους φορολογούμενους».

Τα πράγματα βέβαια ίσως να μην είναι και τόσο απλά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων εξασφαλίζει καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια. Σχεδόν το 90% των καταθέσεων στην Silicon Valley Bank όμως ξεπερνά το συγκεκριμένο ποσό.

Το βρετανικό παράρτημα της Silicon Valley Bank εξαγόρασε για μια λίρα η HSBC

Στην Βρετανία, τα χειρότερα φαίνεται να αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή. Η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει το Βρετανικό παράρτημα της Silicon Valley Bank που επίσης κινδύνευε με κατάρρευση, έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας.

«Αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσαμε να είχαμε δει τις πιο σημαντικές μας εταιρίες, τις πιο στρατηγικές μας εταιρίες να εξαφανίζονται. Και αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Η ανησυχία στις αγορές όμως δεν καταλαγιάζει. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που ακολούθησε, πιέσεις δέχεται και η First Republic Bank, τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, που είδε την μετοχή της να κατρακυλάει κατά τουλάχιστον 65%.

Βουτιά έκαναν οι τραπεζικές μετοχές και στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι σε επιφυλακή προκειμένου να προλάβει την μετακύλιση της κρίσης στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μοιραία στα νοικοκυριά.


Πηγή