Μελέτες πάνω στο σκόρδο αποκαλύπτουν την ύπαρξη συστατικών που φαίνεται πως καθυστερούν τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τον καρκίνο και μία τεράστια γκάμα λοιμώξεων.
Με καταγωγή από την περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας, το σκόρδο από την αρχαιότητα έχει διττό ρόλο, τόσο στην υγεία όσο και στη διατροφή. Μάλιστα τα παλιά τα χρόνια δεν έσωζε μόνο ως τροφή, αλλά και ως φυλαχτό, αφού ο λαός έλεγε πως διώχνει τα δαιμόνια, το «μάτι» και τους βρικόλακες. Εξ ου και το «φτου, σκόρδα» που λέμε μέχρι σήμερα. Φοβάσαι το κακό μάτι; βάλε σκόρδο, για γούρι. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος το περιέγραφε ως «φάρμακο για 61 προβλήματα υγείας».
Όσο για την καυστική γεύση και την απωθητική του μυρωδιά (η οποία μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτη για 24-30 ώρες), καθόλου μην τις κατακρίνεις, αφού σ’ αυτές οφείλεται η ευεργετική του επίδραση. Πρόκειται για θειούχες ενώσεις, όπως η αλλισίνη και το αχοένιο. Συγκεκριμένα η αλλισίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμικροβιακές ιδιότητες, όσο το αχοένιο φημίζεται για την αντιθρομβωτική του δράση. Ιδανικά το σκόρδο τρώγεται ωμό, αφού το μαγείρεμα αποδυναμώνει τα συστατικά του. Ένα κόλπο για να μην γίνεται αυτό, είναι, αφού το ψιλοκόψεις, να το αφήσεις για ένα λεπτό πριν το ρίξεις στην κατσαρόλα. Ωστόσο σε όποια μορφή κι αν το καταναλώσεις, το σκόρδο ρίχνει τη χοληστερίνη, την υπέρταση και κάνει το κρύωμα να φύγει νωρίτερα, αφού έχει αντιβηχικές ιδιότητες, ρυθμίζοντας παράλληλα τη βλέννα.
Κάνει καλό και στο αδυνάτισμα; βεβαίως. Από τη μία διαλύει το λίπος κι από την άλλη δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, όπως όλες οι έντονες γεύσεις (βλέπε καυτερά μπαχαρικά). Το σκόρδο, σύμφωνα με έρευνα, βοηθάει τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν βάρος πιο εύκολα σε σχέση με εκείνα που δεν το συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους. Αγαπημένο και των αθλητών, αφού το σκόρδο εκτός όλως των άλλων αυξάνει και τις αντοχές.
Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το σκόρδο απαιτούν φυσικά μέτρο, αφού όπως έχει επισημανθεί η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί από φούσκωμα μέχρι πονοκέφαλο.
govastileto.gr
Πηγή