«Νομίζω ότι θα πάω στην Θεσσαλονίκη να του αφήσω το αυτοκίνητο και να πιούμε ένα τσίπουρο μαζί, είναι αδιανόητο όλο αυτό».

«Γνωρίζουμε ότι μετά την καύση του νεκρού, παραδίδεται στους συγγενείς η τέφρα του, όμως των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε».

«Αυτή είναι η Αναστασούλα μου, 18,5 χρονών, στο πρώτο έτος του Γεωπονικού του ΑΠΘ, πήγαινε με εκείνο το τρένο γιατί στις 9 το πρωί είχε μάθημα στο ΑΠΘ».

Ένα χρόνο μετά ακόμα η φωνή τους σπάει. Ένα χρόνο μετά ακόμα αναζητούν απαντήσεις. Ένα χρόνο μετά περιμένουν ακόμα να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους και απαιτούμε να δικαιοσύνη και στην περίπτωση μας να είναι πολύ αυστηρή για να μην επαναληφθεί».

«Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία, μόνο δύο κατηγορούμενοι είναι προφυλακισμένοι, όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι και υπεύθυνοι για το δυστύχημα συνεχίζουν τη ζωή τους έξω από την φυλακή».

«Ψάχνουμε όλο αυτό χρόνο να βρούμε γιατί και πως και τις απαντήσεις τις βρήκαμε τις περισσότερες μόνοι μας».

«Ένα χρόνο μετά συνεχίζουμε να μην είμαστε βωβοί, δε θα σταματήσουμε να μιλάμε, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα είμαστε όμως βωβοί στις 28».

Σοκαριστικά ευρήματα

Τα μέλη της επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων αύριο θα παραδώσουν το τελικό τους πόρισμα στον εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με αυτό, 5 τουλάχιστον από τα 57 θύματα έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση.

«Έχουν βρεθεί ίχνη μιας πτητικής και εύφλεκτης ουσίας που λέγεται ξυλόλιο και δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, έχει βρεθεί σε εφτά διαφορετικά σημεία», δήλωσε ο μηχανολόγος, Κώστας Λακαφώσης.

Η επιτροπή εστιάζει και στις έρευνες που έγιναν από τις αρμόδιες Αρχές στο σημείο της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι υπήρχε αλλοίωση του χώρου.

Μέσα σε έξι ημέρες είχαν μετακινηθεί και απομακρυνθεί τα βαγόνια, πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες στο επίκεντρο της φωτιάς, ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης της γραμμής, μπαζώθηκε σημείο του δυστυχήματος.

«Όταν πέφτει ένα αεροπλάνο και είναι αυτές οι σκηνές που βλέπουμε σε ένα αεροδρόμιο σε μια τοποθεσία, ο χώρος σφραγίζεται, γιατί; Γιατί υπάρχει μια αρχή διερεύνησης η οποία έχει αναλάβει να κάνει αυτή τη δουλειά», είπε το μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Φαίδων Καραισωφίδης.

Ένα από τα σοκαριστικά ευρήματα της Ανεξάρτητης Επιτροπής είναι ότι στις 31 Μαΐου αλλά και στα μέσα Νοεμβρίου είναι πως οι ίδιοι βρήκαν τυχαία ανθρώπινα υπολείμματα στον χώρο φύλαξης των βαγονιών στο Κουλούρι.

«Δε ξέρω τι να πω στους γονείς των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε αυτήν την απίστευτη ψυχική οδύνη να συζητάμε τόσους μήνες μετά, ότι κάτι ακόμα βρήκαμε από το παιδί σου που κάηκε. Δεν ξέρω αν υπήρχε άλλος τρόπος, αλλά αργήσαμε», προσθέτει ο μηχανολόγος.

Σήμερα συγγενείς και φίλοι φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία διαδρομή, άφησαν λευκά λουλούδια στη μνήμη των 57 νεκρών στο μνημείο που έχει στηθεί για τα θύματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Να μιλήσω για το έγκλημα στα Τέμπη που τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί, όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω έχω χρέος και στόχος ζωής να μιλώ εκ μέρους της Αγάπης».

Στις 28 Φλεβάρη, ανήμερα της μαύρης επετείου, οι συγγενείς των θυμάτων θα τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, στο σημείο μηδέν στα Τέμπη.

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Την ενδελεχή έρευνα κάθε καταγγελίας και υπομνήματος που έχει κατατεθεί από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών ζητά με έγγραφη παραγγελία της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους.

H παραγγελία αυτή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έρχεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή γιατί η ανάκριση βαίνει προς το τέλος της. Εκτός απροόπτου μέσα στον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι απολογίες των κατηγορούμενων. Από εκεί η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο του δικαστηρίου και του ακροατηρίου.Πηγή