Επτά είδη δηλητηριωδών φιδιών ζουν στη χώρα μας. Το πιο επικίνδυνο από αυτά είναι η οχιά. Αυτό σίγουρα το γνώριζε η 43χρονη ερπετολόγος που κλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής να μαζέψει ένα τέτοιο φίδι από την αυλή του 30ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Δεν περίμενε όμως να της επιτεθεί την ώρα που προσπαθούσε να το μεταφέρει στο ειδικό κλουβί.

Ο Βάιος Διαμαντίδης διευθυντής σχολείου δήλωσε: «Το γεγονός αυτό με το τσίμπημα στην κυρία αυτή έγινε έξω από την αυλή του σχολείου μας και είναι ένα θλιβερό γεγονός και λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτό που συμβαίνει στην κοπέλα».

Το φίδι με το δηλητηριώδες δάγκωμα εντοπίστηκε στις 17:30 το απόγευμά στην αυλή του σχολείου από άντρα που δούλευε σε συνεργείο καθαρισμού. Ευτυχώς δεν ήταν παιδιά ή κάποιος στην αυλή εκείνη την ώρα.

Ο υπάλληλος καθαριότητας κρατώντας μία σκούπα στα χέρια του κατάφερε να βγάλει το ερπετό από την είσοδο του σχολείου και να το εγκλωβίζει σιγά σιγά.

«Κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία και κατόπιν η υπηρεσία αυτή των ερπετολόγων πήγε η κοπέλα εκεί πέρα και ο χειρισμός της ήταν τέτοιος που είχε αυτό το αποτέλεσμα () από ότι έχω ενημερωθεί ήταν στη φάση να το βάλει σε κλουβί σε κάποιο κλουβί και εκεί έγινε το όλο σκηνικό», περιέγραψε ο διευθυντής σχολείου.

Η οχιά δάγκωσε την ερπετολόγο όταν προσπάθησε να τη βάλει σε κλουβί

Μετά το δάγκωμα της οχιάς, η γυναίκα που είναι και μητέρα ενός 5χρονου παιδιού, έπαθε αναφυλακτικό σοκ, αφού το δηλητήριο χτύπησε το κεντρικό νευρικό της σύστημα.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Στέλιος Γερονιμάκης, μέλος ομάδας διάσωσης ερπετών ανέφερε: «Πάντα φοράμε ειδικά διπλά γάντια δερμάτινα που έχει αποδειχθεί ότι όντως αυτά τα γάντια μας προστατεύουν αλλά αν δεν είσαι γνώστης χειρισμού του ζώου τα γάντια δεν σώζουν»

Χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς για το δάγκωμα φιδιού

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΑΒ στην περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι:

Δεν περπατάμε

Ακινητοποιούμε το άκρο μας κάτω από το ύψος της καρδιάς

Καθαρίζουμε την πληγή με σαπούνι και νερό

Δεν βάζουμε πάγο στο τραύμα

Δεν καταναλώνουμε καφέ ή αλκοόλ και

Μεταφερόμαστε στο νοσοκομείο

Αμέσως μετά το δάγκωμα θα χρειαστεί αντιτετανικός ορός. Αν χρειαστεί αντιοφικός ορός θα γίνει μόνο σε νοσοκομείο καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης και αναφυλαξίας.

Σημειώνεται ότι διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου η 39χρονη ερπετολόγος.


Πηγή