Είτε το περιγράφετε ως κοιλιά είτε ως «αεροσάκο», αν έχετε ένα στομάχι που προεξέχει και θέλετε να το ξεφορτωθείτε, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τι είναι αυτό που το προκαλεί.

Κι ενώ μερικές φορές είναι τόσο απλό όσο το υπερβολικό πρόχειρο φαγητό και η ελάχιστη άσκηση, άλλες φορές υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που συμβάλλουν.

Από τα ορμονικά προβλήματα μέχρι την κοιλιά που δημιουργείται από το υπερβολικό αλκοόλ, η Daily Mail με τη βοήθεια της διαιτολόγου Σούζι Μπάρελ, εξετάζει τέσσερις κοινούς τύπους κοιλιάς πώς να τις διορθώσετε.

Ορμονικό στομάχι
Αν δείτε μια ξαφνική αλλαγή στη σωματικής σας διάπλαση και δεν μπορείτε να την αποδώσετε στις αλλαγές της διατροφής σας ή στην έλλειψη άσκησης, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε ορμονικά προβλήματα.

Τέτοια θέματα μπορεί να εκδηλωθούν στην περιοχή της κοιλιάς σας και θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο.

«Όταν υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση βάρους γύρω από τη μέση (πάνω από 90 εκατοστά), ειδικά στις νεαρές γυναίκες, μπορεί να είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι υπάρχει ένας βαθμός αντίστασης στην ινσουλίνη» δήλωσε η Μπάρελ. «Η αντίσταση στην ινσουλίνη απαιτεί ειδική διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες και μια ισορροπία πρωτεϊνών και καλού λίπους, για αργή αλλά βιώσιμη απώλεια βάρους».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να βοηθηθεί η μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και να προκληθεί απώλεια λίπους. «Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να δράσουν για να αποτρέψουν το μεταβολισμό του λίπους» πρόσθεσε.

Μπυροκοιλιά


Παρόλο που ίσως γνωρίζετε ότι το αλκοόλ προσθέτει κενές θερμίδες στο σώμα σας, μπορεί να μην έχετε κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει αυτό για το στομάχι σας.

«Κατά την εμπειρία μου, η αύξηση του σωματικού βάρους με βάση το αλκοόλ οδηγεί σε μια γενικά μεγαλύτερη κοιλιά που προεξέχει πάνω από το διάφραγμα» εξηγεί η Μπάρελ. «Αυτό συνδέεται στενά με το λιπώδες ήπαρ».

Η διαιτολόγος είπε πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να «μειώσουμε την συνολική πρόσληψη αλκοόλ, αν όχι ολοκληρωτικά και να κάνουμε περισσότερη άσκηση».

Τα πλούσια σε ίνες τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι μια καλή ιδέα, με άφθονα φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στο λιώσιμο του λίπους.

Στρεσαρισμένο στομάχι


Είναι γνωστό από καιρό πως το άγχος οδηγεί σε αύξηση βάρους.

«Το άγχος δεν έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους, αν και μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές σε διάφορες ορμόνες που συνδέονται με τον μεταβολισμό του λίπους, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και της κορτιζόλης».

Για να καταπολεμήσετε το άγχος, οι ειδικοί συνιστούν να μειώσετε τα έτοιμα φαγητά και την καφεϊνη και να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

«Προσπαθήστε επίσης να θέσετε βάλετε κάποια όρια, στο φαγητό, στο να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος, να δοκιμάσετε να κάνετε διαλογισμό και λιγότερο έντονες ασκήσεις που μειώνουν το άγχος» πρόσθεσε.

Κοιλιά γέννας


Τέλος, το στομάχι που μπορεί να μείνει μετά τον τοκετό μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που είχατε προτού γίνετε μητέρα.

«Για πολλές μαμάδες, αυτό είναι ένα μίγμα αλλαγών μετά την εγκυμοσύνη, την ώρα που γίνονται αλλαγές και στη διατροφή αλλά και στο πρόγραμμα άσκησης με το να έχεις έναν μικρό άνθρωπο να φροντίζεις 24 ες το 24ωρο» λέει η Μπάρελ.

Εξήγησε μάλιστα, πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε είναι να είστε σκληροί με τον εαυτό σας: «Η μητρότητα είναι σκληρή και δεν υπάρχει κανένα όφελος για σένα που περνάς τόσο δύσκολα ιδίως όταν θηλάζεις ακόμη. Τι μπορείτε όμως να κάνετε; Να κόψετε τους υδατάνθρακες και να αρχίσετε ξανά την τακτική άσκηση (το περπάτημα μόνο δεν αρκεί)».

Επίσης, η Μπάρελ εξηγεί πως τα πολλά λαχανικά, οι σαλάτες και οι σούπες θα βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και θα κάψουν το σωματικό λίπος. «Η αποφυγή όλων των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της ζάχαρης θα βοηθήσει επίσης εξαιρετικά».

Φωτογραφίες: Pexels

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/en_GB/all.js#xfbml=1&appId=176307589079679”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));


Πηγή