Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου, με μία απόκοσμη ομορφιά και γαλαζοπράσινα νερά. Είναι η παραλία Της Γριάς το Πήδημα και πίσω της κρύβει τους δικούς της θρύλους που διατηρούνται από γενιά σε γενιά και μένουν ζωντανοί. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραλίας, εκτός από τα πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα νερά της, είναι ο απόκοσμος βράχος με το περίεργο σχήμα, που μοιάζει να την επιβλέπει. Και είναι αυτός ο βράχος που πρωταγωνιστεί στις ιστορίες που έχουν να κάνουν με το όνομα της παραλίας.
Οι επικρατέστερες εκδοχές για το όνομα είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, στην περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι θέλοντας να κατακτήσουν το κάστρο της Φανερωμένης, όπου έμεναν οι κάτοικοι, επιστράτευσαν ένα σχέδιο, χρησιμοποιώντας ως «δούρειο ίππο» μία ηλικιωμένη γυναίκα και μία έγκυο. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο, ζήτησαν βοήθεια και όταν οι κάτοικοι άνοιξαν τις πύλες του κάστρου για να μπουν μέσα, μαζί τους μπήκαν και οι Τούρκοι σκοτώνοντας πολλούς από τους κατοίκους. Η γριά, λοιπόν, δεν άντεξε τις τύψεις για το κακό που προκάλεσε κι έτσι αυτοκτόνησε, πηδώντας στην παραλία αυτή από ψηλά. Εξ’ ου και το «Της Γριάς το Πήδημα».
Η άλλη εκδοχή θέλει μία ηλικιωμένη γυναίκα να μην άντεξε τον θάνατο του τρίτου συζύγου της και αυτοκτόνησε στα νερά της παραλίας. Μάλιστα, όπως λένε και οι ντόπιοι, ο πανύψηλος βράχος που δεσπόζει στην παραλία, αν τον δεις από κάποια συγκεκριμένη οπτική γωνία, μοιάζει με μία ηλικιωμένη γυναίκα που φορά μαντήλι.
Πάντως, η παραλία είναι δύστροπη στην προσέγγιση με τον χωματόδρομο και το περπάτημα στο μονοπάτι, αλλά τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά, με τη χρυσαφένια αμμουδιά ανταμείβουν όσους θέλουν να απολαύσουν τις βουτιές τους στην παραλία της νοτιοανατολικής Άνδρου.
Πηγή