Η πολυτάραχη χρονιά του 1968, βρίσκεται στο επίκεντρο της 49ης έκδοσης του φεστιβάλ «Διεθνείς Συναντήσεις Φωτογραφίας της Αρλ» (Rencontres de la photographie d’Arles ), που πραγματοποιείται στη νοτιοδυτική Γαλλία και που θα διαρκέσει έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Φέτος, το φεστιβάλ της Αρλ προτείνει ένα χωροχρονικό ταξίδι μέσω της φωτογραφίας, καθώς «ταξιδεύει» πίσω στο παρελθόν και την ιστορική εκείνη χρονιά στη Γαλλία και την Αμερική.

«Η φωτογραφία είναι συχνά το καλύτερο μέσο για την καταγραφή όλων των σοκ που μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος αλλάζει, συχνά μπροστά στα μάτια μας. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ένα είδος εξαιρετικής χρονομηχανής, ένας αστερισμός εκθέσεων που τέμνονται, αλληλεπιδρούν και περιστασιακά, συγκρούονται. Με την ματιά του καλλιτέχνη ως βοηθό και το πρόσφατο παρελθόν ως ραβδί μέτρησης μπορούμε να ανακαλύψουμε το εγγύς μέλλον και να ρίξουμε φως στα μεγάλα ζητήματα της σημερινής κοινωνίας», δηλώνει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Σαμ Στουρτζέ.

Οι σημαντικότερες εκθέσεις του φεστιβάλ αναλυτικότερα

Ρόμπερτ Φρανκ

Η αναδρομική έκθεση του Ρόμπερτ Φρανκ εξετάζει την εξέλιξη του εκφραστικού ύφους του Ελβετό-αμερικανού καλλιτέχνη και αποκαλύπτει αδημοσίευτες φωτογραφίες που έβγαλε κατά τη δεκαετία του 1950, καθώς και σειρές που έκανε στην Ελβετία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Πολ Γκράχαμ

Ο βρετανός Πολ Γκράχαμ ξεκίνησε κάνοντας ντοκιμαντέρ στη χώρα του και συγκεκριμένα για τους άνεργους, πριν φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση «Η λευκότητα της φάλαινας» περιλαμβάνει τρεις από τις αμερικανικές του σειρές που απεικονίζουν στις πρώτες εντυπώσεις του φωτογράφου για την Αμερική και τη φρενήρη ενέργεια του Μανχάταν.

Ρέιμοντ Ντεπαρντόν

Ο Ρέιμοντ Ντεπαρντόν πραγματοποίησε πολλά φωτορεπορτάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξεκίνησε το 1968 στο Σικάγο, όπου η Δημοκρατική Συνέλευση πολιορκούνταν από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ. Το καλοκαίρι του 1981, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και στέλνει καθημερινά μια φωτογραφία και μια λεζάντα στη γαλλική εφημερίδα Libération. Το 1982 ταξιδεύει στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Το 1999, απεικονίζει τα υπέροχα τοπία της Αριζόνα, της Μοντάνα και της Ντακότα. Στο φεστιβάλ της Αρλ παρουσιάζονται 75 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, καθώς και δύο μικρού μήκους ταινίες.

Λόρα Χένο

Η Λόρα Χένο που βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ της Αρλ το 2007, επιστρέφει με τη νέα της δουλειά που είναι αφιερωμένη σε μια χαμένη πόλη, το Slab City, που βρίσκεται στην καρδιά της ερήμου της Καλιφόρνιας. Η φωτογράφος πέρασε δύο μήνες σε αυτό το θρυλικό πρώην στρατόπεδο όπου από τη δεκαετία του 60, κατοικούν καλλιτέχνες, άποροι, άνθρωποι που αντιτάσσονται στο πολιτικό καθεστώς.

1968, τι ιστορία!

Τα αρχεία της αστυνομίας του Παρισιού δείχνουν τις ημέρες του Μαΐου του 68 από την άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων. Οι αφίσες, τα έγγραφα, τα βιβλία και οι φωτογραφίες από τα πρακτορεία Paris-Match ή Gamma-Rapho-Keystone θέτουν το κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο του 1968, όταν πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη γενική απεργία όλων των εποχών στην ιστορία της Γαλλίας.

Πολ Φούσκο, το τελευταίο ταξίδι του Ρόμπερτ Κένεντι

Στις 8 Ιουνίου 1968, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του, η σωρός του Ρόμπερτ Κένεντι μεταφέρθηκε με τρένο από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση αφηγείται αυτό το τελευταίο ταξίδι, μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε από το τρένο ο Πολ Φούσκο και που απεικονίζει τους θλιμμένους Αμερικανούς που συνάντησε στη διαδρομή.

Γουίλιαμ Γουέγκμαν

Ο φωτογράφος Γουίλιαμ Γουέγκμαν (William Wegman) άρχισε να φωτογραφίζει πορτρέτα του σκύλου του Man Ray στη δεκαετία του 1970 κι αργότερα έγινε διάσημος φωτογραφίζοντας σκυλιά ράτσας Weimaraner τα οποία ποζάρουν σε απίθανες πόζες, συχνά ντυμένα με πολυτελή ρούχα κι άλλοτε μπροστά από ένα απλό φόντο. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, δεν πρόκειται για μια περίπτωση ανθρωπομορφισμού των σκυλιών, αλλά μάλλον με τον τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:


Πηγή