Ταξιδεύοντας στα ελληνικά χωριά μαθαίνεις ενδιαφέρουσες ιστορίες, μύθους και θρύλους που τα συνοδεύουν. Κάποια από αυτά είναι περισσότερο και κάποια λιγότερο γνωστά. Ένα από αυτά είναι το ελληνικό χωριό στην Ήπειρο στο οποίο ο Σουλεϊμάν εξόρισε την μάνα και τη σύζυγό του.
Κάπου εκεί, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, μπλέκεται και ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού. Και μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό αλλά έχει μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, όπως φαίνεται. Ο λόγος για τον Παρακάλαμο Πωγωνίου.
Το ελληνικό χωριό στο οποίο ο Σουλεϊμάν εξόρισε μάνα και σύζυγο
Το ελληνικό αυτό χωριό, βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μοιάζει να είναι φωλιασμένο στο βουνό του Κασιδιάρη μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό. Ο λόγος για τον Παρακάλαμο Πωγωνίου και πιο συγκεκριμένα Άνω Παρακάλαμο ή Πογδόριανη όπως λεγόταν παλιά. Ο Παρακάλαμος είναι ένα κεφαλοχώρι με μαγαζιά, καταλύματα και ο, τι άλλο χρειάζονται οι κάτοικοι και των γύρω χωριών. Δεν είναι ένα πολύ μεγάλο χωριό αλλά συγκριτικά με τα έρημα πλέον χωριά της περιοχής, είναι κεντρικό.
Επί τουρκοκρατίας το χωριό είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση και μάλιστα θεωρείτο κέντρο του εμπορίου για την περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής τότε απολάμβαναν ελευθερίες από τη Βαλιδέ Σουλτάνα. Επιπλέον διατηρούσαν τόσο την θρησκευτική τους ελευθερία όσο και αυτή της διατήρησης της γλώσσας τους.
Αυτή η περιοχή που περιελάμβανε κι άλλα χωριά (πχ το Μαυρονόρος) αποτελούσε ουσιαστικά την Πογδόριανη όπου και ο Σουλεϊμάν είχε εξορίσει μάνα και σύζυγο και συγκεκριμένα την Χουρέμ. Τις είχε στείλει εκεί, λέει η ιστορία γιατί οι τσακωμοί τους ήταν συνεχείς και υπήρχε ένταση στο παλάτι. Ωστόσο, δεν μπορούσε να εφαρμόσει κανονική εξορία και είχε επιλέξει αυτό το ελληνικό χωριό ως ασφαλές μέρος.
Πρακτικά η περιοχή είχε γίνει το δεσποτάτο της μητέρας τους. Προς το τέλος της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η εικόνα στην περιοχή άλλαξε ριζικά. Το δεσποτάτο λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από ομάδες αντάρτικων σωμάτων. Πρόκειται για ομάδες που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία. Η εικόνα, λοιπόν, άλλαξε εντελώς και οι λεηλατήσεις ακολουθούσαν η μία την άλλη.
Ο μύθος με τον κρυμμένο θησαυρό
Μετά από αυτές τις λεηλατήσεις, δημιουργήθηκε ένας μύθος για τα τιμαλφή που είχαν μείνει πίσω. Πολλοί έμειναν να πιστεύουν και να διαδίδουν ότι στην περιοχή υπήρχε θησαυρός. Κάτι που πιστεύεται από πολλούς και στις μέρες μας. Θεωρούσαν, λοιπόν, ότι μεγάλο κομμάτι του θησαυρού που υπήρχε στο συγκεκριμένο χωριό στο σπίτι που διέμενε και άνηκε στην Βαλιδέ Σουλτάνα βρισκόταν κρυμμένο καλά σε κάποιο σημείο του χωριού.
Δείτε το βίντεο από το κανάλι Up Stories του Youtube…