Μαζί με το κάστρο της Κορώνης ήταν τα «μάτια της Μεσογείου», λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης που βρίσκονται οι δύο κωμοπόλεις. Άλλωστε, οι εκάστοτε «δυνατοί της γης» ήθελαν να κατακτήσουν τα πολύτιμα λιμάνια της Μεθώνης και της Κορώνης, γι’ αυτό και τις οχύρωσαν με θεόρατα κάστρα.
Το κάστρο της Μεθώνης είναι από τα σημαντικότερα και ωραιότερα του ελλαδικού χώρου κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Χτίστηκε από τους Βενετούς το 1209 και βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας και καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων.
Μία τεχνητή πέτρινη γέφυρα το συνδέει με το μικρό φρούριο Μπούρτζι, που είναι χτισμένο σε μικρή νησίδα νότια του κάστρου, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στο μέρος. Το κάστρο είναι κι εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, που τα μεσαιωνικά χρόνια αποτέλεσε σταθμό στο ταξίδι των προσκυνητών προς τους Άγιους Τόπους αλλά και των εμπορικών πλοίων που έπλεαν ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.
Στο εσωτερικό του διασώζονται μεταξύ άλλων ερείπια από τα σπίτια των Βενετσιάνων αρχόντων, από την περίοδο της ακμής του κάστρου αλλά και ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην πύλη της θάλασσας. Επίσης, υπάρχει και ο Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που πιθανόν κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Β΄ Ενετοκρατίας, ενώ σώζονται δύο οθωμανικά λουτρά.
Πηγή