Το χωριό Γλυκή, αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και έχει το προνόμιο να είναι χτισμένο στην όχθη του ποταμού Αχέροντα.

Ιδανική επιλογή για την ανακάλυψη των χωριών του Σουλίου αλλά και για το υπέροχο φυσικό σκηνικό του Αχέροντα, η Γλυκή οφείλει την ονομασία της σε ένα θαύμα. Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, ο Άγιος Δονάτος κατάφερε να σκοτώσει το δράκο που φώλια​ζ​ε στις πηγές και τα νερά του Αχέροντα με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται θανατηφόρο, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Μετά το θάνατο του δράκου, ο Άγιος Δονάτος ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Εξ ου και η ονομασία του χωριού.

Η φήμη του χωριού έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, κυρίως για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου και την δυνατότητα για δραστηριότητες που τους δίνει, λόγω του μυθικού, ποταμού Αχέροντα, στις όχθες του οποίου εντοπίζεται, δίνοντας στην ουσία στον επισκέπτη του την ευκαιρία να ανακαλύψει ένα από τα πιο παρθένα, ακόμη, τουριστικά σημεία της χώρας, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που συναρπάζει.

Από τις εμπειρίες που σίγουρα πρέπει να ζήσει όποιος βρεθεί εδώ η πεζοπορία στο μονοπάτι μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από πλατάνια, που ξεκινάει από το χωριό και οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα. Ένα τοπίο που όποιος αντικρίσει σίγουρα θα του μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού, επίσης, τα λείψανα αξιόλογου οικισμού που σημειώνει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή, ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός, που σύμφωνα με κάποιους ταυτίζεται με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Δονάτου, καθώς και η σκάλα της Τζαβέλλαινας που οδηγεί στις «πύλες του Άδη».

shutterstock 1725539785

shutterstock 1677122251

shutterstock 1725539788

shutterstock 1636788808

shutterstock 1563378103

shutterstock 1725539797

newsbeast.gr

Πηγή