Ένα από τα πιο φημισμένα κι εντυπωσιακά γεφύρια της Ηπείρου είναι αυτό του Κόκκορη ή Νούτσου, στο Ζαγόρι Ιωαννίνων. Το μονότοξο γεφύρι, που δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, βρίσκεται στον ποταμό Βοϊδομάτη μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι κι έχει μήκος 24 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα.

Χτίστηκε το 1750 και πήρε το δεύτερο όνομα του Νούτσου από τον ευεργέτη του καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο ήταν εκείνος ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του. Όσο για το όνομα Κόκκορη (ή του Κόκκορου) λέγεται ότι το πήρε από τον Κόκκορο, κάτοικο από το χωριό Κουκούλι, ο οποίος διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του.

Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει το ποτάμι με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του. Εκεί, βρίσκεται και μια σπηλιά που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης (δεν πρόκειται για το θρυλικό λήσταρχο Χρήστο Νταβέλη) μαζί με άλλους δύο ληστές.

Κοντά στο γεφύρι του Κόκκορου επίσης είχε κατασκευαστεί μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα απ’ όπου περνούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, το γεφύρι του Κόκκορη είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της τέχνης των μαστόρων.


Πηγή