Ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ορθοδοξία, το ιερό νησί της Πάτμου κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων πάνω του.
Η μυστηριακή αύρα και η ατμόσφαιρα κατάνυξης που επικρατούν στην πανέμορφη Χώρα του, λειτουργούν ως «μαγνήτες» για αμέτρητους επισκέπτες που την επιλέγουν για τις ολιγοήμερες διακοπές τις ημέρες του Πάσχα. Όχι γιατί οι εορτασμοί εδώ είναι φαντασμαγορικοί, αλλά γιατί μυούν σε μια διαφορετική διαδικασία, που αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής.
Απόλυτος «πρωταγωνιστής» των ημερών το επιβλητικό καστρομονάστηρο, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου, που στέκει επιβλητική στην είσοδο της Χώρας.
Η ίδρυσή της αποδίδεται στον όσιο Χριστόδουλο, στον οποίο παραχωρήθηκε η Πάτμος το 1088 από τον Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό, προκειμένου να ιδρύσει ένα μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή. Χτισμένη σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις, η Μονή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.
Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στην Πάτμο χαρακτηρίζεται για την κατανυκτικότητά της, με πιο χαρακτηριστική από όλες την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα, το έθιμο που λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη.
Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν τη λειτουργία στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και αργότερα την Τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην πλατεία Ξάνθου. Πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.
Ιδιαίτερα κατανυκτικό το κλίμα που επικρατεί και την Μεγάλη Παρασκευή. Στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια της Χώρας και συναντιούνται στην κεντρική πλατεία.
Στα πολύ ιδιαίτερα έθιμα του νησιού συμπεριλαμβάνεται και η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά.
Πηγή