Σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης βρίσκεται ένα ορεινό χωριό σε απόλυτη αρμονία με το δάσος.

Ο λόγος για το χωριό Δίλοφο στο κεντρικό Ζαγόρι. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά Ζαγοροχώρια το oποίο έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι αφενός το πέτρινο ύφος του, αφετέρου το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί η ανέγερση νέων κτηρίων εκεί.

Στα δε υπάρχοντα κτίσματα επιτρέπεται μόνο η συντήρηση, η αναστήλωση, η αποκατάσταση και η αναπαλαίωση. Το Δίλοφο αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου και είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Κατασκευασμένα με τον τοπικό σχιστόλιθο τα κτίσματα μοιάζουν από μακριά σαν ψεύτικα με το χωριό σαν να έχει γεννηθεί κυριολεκτικά μέσα στο δάσος.

Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων μέσα στο χωριό και οι επισκέπτες τα σταθμεύουν στην είσοδο αυτού. Αυτό κάνει πιο γραφικές τις βόλτες στα πέτρινα σοκάκια του Διλόφου όλες τις εποχές του χρόνου καθώς κάθε μια προσφέρει κάτι ξεχωριστό.

Μικρά εκκλησάκια, αρχοντικά, πέτρινες βρύσες και λιθόστρωτα δρομάκια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα δει κανείς εκεί ενώ το βασικό χαρακτηριστικό είναι η γαλήνη και η ηρεμία του τοπίου.

Ανάμεσα στα άλλα κτίσματα που θα δει ο επισκέπτης, βρίσκεται και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου.

Όπως αναφέρει η παράδοση, ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι, αλλά όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της.

Εκείνος για να την ευχαριστήσει αποφάσισε να χτίσει το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματα του.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη όμορφα, γραφικά χωριά, γεφύρια και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο ένα από τα Ζαγοροχώρια και να περιηγηθείτε στις ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής.

dilofo1dilofo3dilofo4dilofo5dilofo6dilofo2