Η Μήλος, το πιο ερωτικό νησί του Αιγαίου είναι συνάμα κι ένας ξεχωριστός τόπος απείρου κάλλους. Στη Μήλο τα χρώματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε πρόκειται για τα κρυστάλλινα νερά της σε όλες τις αποχρώσεις του γαλάζιου είτε πρόκειται για τις χρυσαφένιες αμμουδιές της είτε για τις ανθοστόλιστες αυλές των σπιτιών της.

Ωστόσο, την παλέτα της Μήλου έρχονται να συμπληρώσουν και κάποια μικρά ψαροχώρια της, όπως το πολύχρωμο Κλήμα. Πρόκειται για το πιο γραφικό από τα χωριουδάκια του νησιού, το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο. Και δεν είναι υπερβολή, αλλά όποιος το επισκέπτεται, δεν θέλει να φύγει.

Τα πολύχρωμα «σύρματα», που είναι ακουμπισμένα στη θάλασσα κάνουν το Κλήμα να ξεχωρίζει. «Σύρματα» είναι οι αποθηκευτικοί χώροι στο ισόγειο των δίπατων κτισμάτων, είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια κι εκεί οι ψαράδες έβαζαν τις βάρκες τον χειμώνα ή όταν είχε κακοκαιρία, για να τις προφυλάξουν.

Στον πρώτο όροφο ήταν οι κύριες κατοικίες. Τα σύρματα είναι βαμμένα σε έντονα και διαφορετικά χρώματα, προσφέροντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Σήμερα, τα περισσότερα από τα σύρματα είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια ή μαγαζάκια. Και σε αυτό το μοναδικά όμορφο μέρος βρέθηκε το ωραιότερο άγαλμα κι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Έργα Τέχνης, παγκοσμίως, αυτό της Αφροδίτης της Μήλου.

Ήταν το 1820, όταν σε ένα χωράφι κοντά στο Κλήμα ένας αγρότης από την Πλάκα ξέθαψε το άγαλμα, το οποίο ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη του μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρο, όπου κι εκτίθεται μέχρι σήμερα και είναι από τα πιο δημοφιλή εκθέματα. Μάλιστα, για τον τρόπο που κατέληξε στα χέρια των Γάλλων υπάρχουν πολλά σενάρια.

Σήμερα, στο σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου υπάρχει μία πινακίδα που ενημερώνει το κοινό για τη σπουδαία ανακάλυψη, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλάκα εκτίθεται ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος, δωρεά των Γάλλων.

newsbeast.gr


Πηγή