Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που αγγίζει ακόμα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στα Τέμπη, κατέθεσαν την Παρασκευή, οι δικηγόροι Θεόδωρος Μαντάς και Λουκάς Αποστολίδης οι οποίοι εκπροσωπούν μία από τις πολλές τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την επιφύλαξη να δηλώσουν και παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στο πλαίσιο της κυρίας ανακριτής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μέχρι σήμερα η όλη ποινική διαδικασία δεν αφορά διοίκηση, δεν αγγίζει καν την πολιτική ηγεσία»

Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητούν, όπως επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης, «να ρίξουν φως στην μεγάλη εικόνα των ευθυνών».

Και πρόσθεσε ο δικηγόρος: «Μέχρι σήμερα η όλη ποινική διαδικασία αφορά υπηρεσιακούς, δεν αφορά καν την διοίκηση, δεν αγγίζει καν την πολιτική ηγεσία. Για εμάς πρωτίστως υπάρχουν ηθικές ευθύνες, πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες.

»Στραφήκαμε κυρίαρχα προς τις διοικήσεις και την πολιτική ηγεσία, παντός υπευθύνου. Η Δικαιοσύνη είναι που θα ελέγξει και θα επιμερίσει τις ευθύνες για τον καθένα».

Στην συνέχεια ο κ. Αποστολίδης προχώρησε στην επισήμανση τριών στοιχείων.

«Για την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού ευθύνεται η διοίκηση και η πολιτική ηγεσία»

«Η διοίκηση του ΟΣΕ – τριχοτομημένη ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ – έχουν μία βασική ευθύνη σε σχέση με τις υποδομές, δηλαδή οι υποδομές να εμπνέουν ασφάλεια. Για την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού ευθύνεται η διοίκηση και παραπάνω η πολιτική ηγεσία. Και τρίτον, βασικό στοιχείο – κατά την άποψη μας – είναι ότι δεν μπορεί να επαφίενται όλα στο ανθρώπινο λάθος», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Αναφορικά με την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας σημείωσε ο δικηγόρος της τραυματίας: «Δεν φθάνει να λέει αναλαμβάνω την πολιτική, ηθική ευθύνη και παραιτούμαι».

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε στην οικογένεια της νεαρής τραυματίας που εκπροσωπεί κι είπε: «Κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Θα σας πω για το τραύμα της οικογένειας της εντολέως μου. Πραγματικά, έχουν παρατήσει πλέον τις δουλειές τους, κι ο πατέρας της κοπέλας λέει μετά από 15 ημέρες ότι νιώθει πολύ πιο έντονα τον πόνο και συναισθάνεται όλη αυτή την τραγωδία».

«Εάν δεν κρατούσε στα χέρια ένα γατάκι, θα ήταν στο πρώτο βαγόνι. Γίνεται το μεγάλο μπαμ, βγάζει το κεφαλάκι της από το παράθυρο και πιάνουν τα μαλλιά της φωτιά. Τότε πηδάει και έσπασε τα χέρια της», περιέγραψε ο δικηγόρος.

Ερωτηθείς εάν γίνεται αυτή την μήνυση να την υπογράψουν ομαδικά κι άλλοι απάντησε πώς είναι δυνατόν να συμβεί.

«Πιστεύω όμως ότι μπορεί να φθάσουν ψηλά οι ποινικές ευθύνες»

«Με απόλυτη ειλικρίνεια, δεν έχω το ανακριτικό υλικό σε ολόκληρη εικόνα, πιστεύω όμως ότι μπορεί να φθάσουν ψηλά οι ποινικές ευθύνες», εκτίμησε ο κ. Αποστολίδης σχετικά με το πόσο υψηλά μπορεί να φθάσει  η απόδοση ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στο ζήτημα απόδοσης ευθυνών υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης ότι σύντομα στο «κάδρο» θα πρέπει να μπει και οι διοικήσεις του τριχοτομημένου ΟΣΕ.

Καταλήγοντας, ο Λουκάς Αποστολίδης τόνισε: «Το πρόβλημα είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο, εάν δεν προϋπάρξει – κι αυτό είναι το κυρίαρχο κατά την άποψή μου – δικαστική διερεύνηση των ευθυνών και σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο».


Πηγή