Στο περιθώριο της «κόντρας» Σταθάκη – Γιουνκέρ για το ποιος είχε την «ιδιοκτησία» των ρυθμίσεων για την πώληση των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες -υπό την πίεση του SSM- βάζουν μπροστά σχέδιο άμεσης δράσης με στόχο να πετύχουν τη δραστική μείωση των «κόκκινων» οφειλών κατά 40% με 45% μέχρι το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τράπεζες θα προσφέρουν ισχυρά κίνητρα στους δανειολήπτες όπως μειωμένη δόση, διαγραφή μέρους των τόκων, «πάγωμα» μέρους των δανείων, ακόμα και μερική διαγραφή χρέους ως δέλεαρ προκειμένου οι δικαιούχοι να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που προβλέπει ρύθμιση-«πακέτο» για τις οφειλές από δάνεια, τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα τραπεζικά στελέχη δεν είναι αισιόδοξα για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων σε σχέση με το φιλόδοξο στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40 με 45%. Τουλάχιστον όχι την πώλησή τους σε διεθνή Funds.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον φετινό Δεκέμβριο, και όποια τράπεζα δεν πιάνει τον στόχο μείωσης που έχει συμφωνήσει με την ΤτΕ και τον SSM θα έχει κυρώσεις και θα πρέπει να υποβάλει νέο σχέδιο μείωσης των κόκκινων οφειλών.

 

thetoc.gr