Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τους χειμερινούς ορεινούς προορισμούς με τοπία από το πανέμορφο Πήλιο, τους παραδοσιακούς οικισμούς των Ζαγοροχωρίων, τα γραφικά χωριά της Αρκαδίας ή της Ναυπακτίας, καθώς και τους πιο γνωστούς προορισμούς στον Παρνασσό.

Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι στο νομό Φωκίδας υπάρχουν εξίσου εντυπωσιακοί και όμορφοι γραφικοί προορισμοί παραδομένοι στη φύση, οι οποίοι αποτελούν πραγματική έκπληξη για όσους τους ανακαλύψουν;

Πολύδροσος

shutterstock1683935413

Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, η Πολύδροσος (μέχρι το 1928 την αποκαλούσαν Σουβάλα) βρίσκεται σε απόσταση 38 χλμ. περίπου από την Αράχωβα. Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μ., χαρακτηρίζεται για την κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, τα cafes και τις γραφικές ταβέρνες, αλλά και την τριπλή πέτρινη βρύση.

Προτεινόμενη διαδρομή, ακόμη και πεζή, αυτή μέχρι τις πηγές της Αγίας Ελεούσας (20 λεπτά περίπου με τα πόδια), ένα μέρος με τρεχούμενα νερά και αμέτρητα πλατάνια.

Στα highlights της περιοχής συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα η πνιγμένη στο καταπράσινο πευκοδάσος Άνω Πολύδροσος (7 χλμ. από την Πολύδροσο) με τα αναστηλωμένα σπίτια και τους προσεγμένους και φιλόξενους ξενώνες.

Ελαιώνας

shutterstock 756381202

Φωλιασμένος στην καταπράσινη αγκαλιά στους πρόποδες του Παρνασσού, συναντάται σε υψόμετρο 340 μέτρων σε απόσταση 5 χλμ. από την Άμφισσα. Ο γραφκός αυτός οικισμός χαρακτηρίζεται για τις φυσικές ομορφιές και τα μεγάλα πλατάνια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν μικρό και πανέμορφο καταρράκτη και τα 12 μικρά ξωκλήσια του.

Στα αξιοθέατα του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον το κτίριο του δημοτικού σχολείου χτισμένο από τον εθνικό ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αθανάσιος Διάκος

shutterstock163459118

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, μέχρι το 1959 ονομαζόταν Άνω Μουσουνίτσα, ενώ η μετονομασία του οφείλεται, πιθανότατα, στο γεγονός ότι από αυτό καταγόταν, κατά πολλούς, ο πατέρας του ήρωα της Επανάστασης του ’21 Αθανασίου Διάκου.

Στην πλατεία του χωριού συναντάται ο επιβλητικός ανδριάντας του ήρωα, που προστέθηκε ως σημείο αναφοράς του χωριού το 1922 από τον Πλαστήρα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Στο ιστορικό μουσείο που λειτουργεί στο χωριό από το 2009, μπορεί κανείς να πάρει ένα δείγμα της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

newsbeast.gr

Πηγή