Μάχη Θεών και Τιτάνων, πτώση μετεωρίτη, ή μετακίνηση της θάλασσας; Τα βράχια του χωριού Βωλάξ στην Τήνο κρύβουν καλά κρυμμένο ένα πολύ παλιό μυστικό, αυτό της δημιουργίας τους.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου. Γύρω του υπάρχουν πέτρες και μεγάλοι σφαιρικοί γρανιτένιοι βράχοι που… βάζουν δύσκολα στους επιστήμονες, αλλά ενθουσιάζουν τους τουρίστες.
Ο επισκέπτης μόλις φτάσει στο σημείο βρίσκεται σε ένα σεληνιακό τοπίο ανάμεσα σε ολοστρόγγυλους και ζωόμορφους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ο ενθουσιασμός, η απορία και φυσικά ο θαυμασμός, στη συνέπεια έρχεται το εύλογο ερώτημα πώς βρέθηκαν στην Τήνο αυτά τα βράχια. Είναι σαν να τα πέταξε κάποιος στο νησί. Και κάπου εκεί ξεκινάει το μπαράζ των θρύλων, των μύθων, αλλά και των επιστημονικών εξηγήσεων.
Μάλιστα το περίεργο δεν είναι μόνο ο όγκος των στρογγυλών βράχων, αλλά ότι και αρκετοί από αυτούς έχουν σχήμα ανθρώπου ή ζώου.
Πώς δημιουργήθηκαν ή πώς έφτασαν στο χωριό Βωλάξ
Οι θεωρίες πολλές για την.. άφιξη ή τη δημιουργία των βράχων στο χωριό. Μερικές από αυτές είναι:
Η μάχη Τιτάνων και Θεών
Αν ανατρέξει κανείς στην ελληνική μυθολογία θα θυμηθεί την Τιτανομαχία, τον πόλεμο μεταξύ των Τιτάνων και των Θεών του Ολύμπου. Οι Τιτάνες καθοδηγούνταν από τον Κρόνο ενώ οι Θεοί από τον Δία. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η Tιτανομαχία έγινε στην ευρύτερη περιοχή του Bωλάξ και οι βράχοι ήταν τα πολεμοφόδια των αντιπάλων. Εκτόξευαν τεράστιους βράχους ο ένας στον άλλο.
Μάλιστα υπάρχουν αναφορές τόσο στον Ομηρο, όσο και στον Ησίοδο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι μιλούν για την Τιτανομαχία που έλαβε χώρα στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται πως μετά από 10 χρόνια οι Θεοί του Ολύμπου κέρδισαν τον πόλεμο και μοίρασαν μεταξύ τους τα λάφυρα, δίνοντας στον Δία την εξουσία στον αέρα και τον ουρανό, στη θάλασσα και όλα τα υδάτινα σώματα στον Ποσειδώνα, και τον Κάτω Κόσμο στον Άδη. Η γη αφέθηκε ως κυριαρχία κοινή όλων των θεών. Στη συνέχεια έκλεισαν τους Τιτάνες στα Τάρταρα.
Πτώση Μετεωρίτη
Μία διαφορετική εκδοχή που εξηγείται και επιστημονικά είναι οι τεράστιοι βράχοι να σχηματίστηκαν μετά από πτώση μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή. Μάλιστα σύμφωνα με τη θεωρία των ειδικών το σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό υπήρξε ο κρατήρας από την πτώση του μετεωρίτη και τα βράχια διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή.
Ηφαιστειακή Έκρηξη
Ερευνητές πάντως υποστηρίζουν πως το θέαμα με τους μεγάλους στρογγυλούς βράχους είναι προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης. Αναφέρουν ότι πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια υπήρχε ηφαίστειο, 2 χλμ ανατολικά του χωριού. Σε μία από τις εκρήξεις του εκτοξεύτηκαν οι βράχοι σε διάφορα σημεία της περιοχής και με το πέρασμα του χρόνου απέκτησαν τους σχηματισμούς που έχουν πλέον και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή βρέθηκε οψιδιανός, πέτρωμα που συναντάται σε ηφαιστειογενείς περιοχές.
Υποθαλάσσια Βράχια
Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως το Βωλάξ ήταν παραθαλάσσιο χωριό, αφού τότε η θάλασσα έφτανε έως εκεί. Η θεωρεία αυτή στηρίζεται στην άποψη ότι τα εδάφη της σημερινής Ελλάδας και Μικράς Ασίας ήταν ενωμένα και αποτελούσαν την Αιγηίδα που μετά από συνεχείς γεωολογικές μεταβολές (σεισμούς, ηφαίστεια) αποσπάστηκαν και καλύφθηκαν από θάλασσα σχηματίζοντας τις Κυκλάδες όπως τις ξέρουμε.
Ετσι με την απόσυρση της θάλασσας από το Βωλάξ παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση.
Σφαιρική Αποσάρθρωση Γρανίτη
Η πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη θέση πάντως έρχεται από τον καθηγητή Υδρογεωολογίας και Τεχνικής Γεωολογίας στο Πανεπίστημιο Αθηνών, Γεώργιο Στουρνάρα.
Ο ίδιος αναφέρει πως μελέτες έδειξαν ότι το σφαιρικό σχήμα των βράχων δεν αποτελεί μυστήριο αλλά παρατηρείται και σε άλλες περιοχές ως αποτέλεσμα της χημικής και αιολικής διάβρωσης των γρανιτικών όγκων. Ωστόσο και εκείνος βρίσκει πως στο Βωλάξ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Πρόκειται για τον προχωρημένο βαθμό της αποσαθρώσεως και τα ανθρωπόσχημα ή ζωόσχημα σύνολα.
Πηγή