Είναι από τις περιοχές της χώρας που προσφέρει στον επισκέπτη ενδιαφέροντα πράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είτε τον χειμώνα είτε το καλοκαίρι, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης υπάρχουν λόγοι για να τον επισκεφτείς, με τη λίμνη Βουλισμένη στο κέντρο της πόλης να αποτελεί το πιο γνωστό τοπόσημό της. Μάλιστα, με τη λίμνη έχουν συνδεθεί δύο αστικοί μύθοι, ο ένας πως είναι άπατη και ο άλλος που τη συνδέει με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ωστόσο, όσοι έχουν επισκεφτεί τον Άγιο Νικόλαο την περίοδο του Πάσχα μιλάνε για μία ξεχωριστή εμπειρία, μιας και τα ντόπια έθιμα δημιουργούν μία κατανυκτική και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ειδικά, το βράδυ της Ανάστασης ο εορτασμός είναι εντυπωσιακός και από τους πιο γνωστούς σε όλη τη χώρα.
Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, λοιπόν, ο κόσμος συγκεντρώνεται στη λίμνη για το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα. Πρόκειται για ένα στην ουσία σκιάχτρο που έχουν φτιάξει τα παιδιά την προηγούμενη ημέρα, το οποίο τοποθετούν σε έναν σωρό με ξύλα, πάνω σε μία σχεδία που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης. Και μόλις ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη», βάζουν φωτιά στον Ιούδα και τον καίνε, ενώ ο ουρανός φωτίζεται από τα βεγγαλικά.
Ο Άγιος Νικόλαος ή Άγιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους περισσότερους Κρητικούς, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, στη δυτική πλευρά του κόλπου του Μεραμβέλλου.
Η ονομασία του προήλθε από το βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται στον όρμο Αγίου Νικολάου, ενώ η παλαιότερη γνωστή ονομασία του ήταν Μαντράκι, καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλές μάντρες με κατσίκια. Ένα πάρκο με πεύκα και αλμυρίκια πάνω από τη λίμνη προσφέρει πανοραμική θέα της πόλης.
Πηγή